53. Дечји октобарски салон – Позив ликовном педагогу

53. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности

Позив ликовном педагогу

Бајкe – било једном… слоган је под којим ће бити одржан 53. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности, током октобра месеца 2018. године.

Бајке имају изузетно значајну улогу у процесу одрастања сваког детета, помажући му да пронађе свој пут и смисао живота. Чувени немачки песник и филозоф Фридрих Шилер је говорио да дубље значење лежи у бајкама које нам причају у детињству него у било којој  истини која се учи касније у животу. Бајке увек на веома добар начин подучавају како да се разликује добро од зла, јер су њихове лекције јасне и деци. Бајке буде веру у искупљење, победу добра над злом, наду да ће непријатељи бити поражени.  Бајке уче децу да размишљају критички  тако што јасно показују последице одлука и дела главних јунака. Бајке нам проширују видике и подстичу дечју машту.  Виле, чаробњаци или дивови улазе у наш свет реалности и подстичу нас да размишљамо како би то било да су стварни и шта би се онда догодило? Иако знамо да бајке нису истините, волимо да верујемо у њихову чаролију. Зато је ова велика тема, посебно од значаја за развој деце и њихове креативности, наш предлог ликовним педагозима ове године.

Ко може учествовати на конкурсу

На конкурс могу да се пријаве деца узраста од 4 до 14 година (предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације).

Пропозиције

Учесници могу да конкуришу са радовима у наведеним техникама примењене и ликовне уметности:

 • Пластично обликовање (глина, глинамол, пластелин, гипс, дрво, метал, керамика, жица, лим, каширани папир /папир- маше, дидактички необликован материjал / кутије, асамблаж)
 • Сликарске технике (акварел, гваш, темпера, пастел, колаж, комбиноване технике на папиру)
 • Цртачке технике (оловка, креда, угљен, туш)
 • Графичке технике (дрворез, линорез, картон-тисак, литографија, монотипија)
 • Сценографије, костими, текстил, батик, таписерије и витражи
 • Радови не смеју бити опремљени, нити урамљени
 • Установе и асоцијације могу да пошаљу до 10 радова у различитим ликовним техникама и по један рад када је у питању сценографија
 • Радови који не испуњавају пропозиције неће бити узети у разматрање!

Награде

Најуспелијим остварењима учесника Музеј ће доделити дипломе и награде, и то: три прве, три друге, три треће, три похвалне награде и награде наставницима који су остварили видљиве резултате у области неговања примењене уметности у настави ликовне културе. Осим музејских награда и диплома биће додељена и диплома УЛУПУДС – а.

Према пропозицијама изложбе, награђени радови постају својина Музеја примењене уметности, чувају се у колекцији дечје уметности Музеја и могу се повремено излагати и публиковати.

Када и како конкурисати

Радове ћемо примати од 1. до 15. јуна 2018. године. Одбијени радови се неће враћати поштом, али се могу подићи по обављеној селекцији до 5. јула 2018. године. Музеј није у могућности да чува одбијене радове.

На полеђини сваког рада треба попунити следеће податке:

 • Име, презиме и узраст ученика
 • Назив рада и техника
 • Назив школе и место
 • Име и презиме наставника
 • Контакт телефон наставника
 • Контакт e-mail наставника

Уколико се рад потписује, потпис аутора мора бити на полеђини рада. Попуњен формулар треба одштампати (не писати руком) и доставити уз рад. Уколико рад не буде имао читљиву легенду, неће бити представљен на изложби и репродукован у каталогу.

Пажња

Молимо наставнике да не врше додатне интервенције на завршеним радовима (нпр. накнадно лепљење радова на картон или паспартуе), као и да не шаљу више од два рада једног учесника у истој техници. Бираће се искључиво аутентични дечји радови, док ће радови где су помагали одрасли бити одбијени.

Контакт

За све договоре и обавештења на располагању вам стоје Леа Зеи, ликовни педагог и Милица Цукић, музејска саветница.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Телефон: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

Формулар за пријаву и Позив ликовном педагогу у pdf формату:

 

ФОРМУЛАР ЗА ПРИЈАВУ

 

ПОЗИВ ЛИКОВНОМ ПЕДАГОГУ