53. дечји октобарски салон
„Бајке - било једном...“

40. дечји октобарски салон

„ЛУТКЕ И ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ“

20. октобар – 11. децембар 2005. године

Grupni rad, 5-7 godina,
"Dečak - papir maše"
kombinovana tehnika
P.U. "Dečja radost", Pančevo
likovni pedagog: Emil Sfera

Дечји октобарски салон је манифестација посвећена едукацији деце у области примењене уметности, која има за циљ неговање аутентичне визуелне културе детињства. Седиште манифестације налази се у Музеју примењене уметности у Београду, где је током четири деценије излагања и вредновања уметност деце добила статус уметничког добра од културне вредности. То потврђују мали излагачи током 40 генерација, данас декани уметничких факултета, професори уметничких школа и познати уметници.

Sofija Mišović, 13 godina
Titanija-lutka
kombinovana tehnika
Družina "San-san=sunčev zrak", Novi Beograd likovni pedagog: Julkica Zubović-Masniković

Дечји октобарски салон има карактер традиционалне изложбе на којој се излажу уметнички радови деце реализовани у току једне школске године, узраста од 5 до15 година. Овом манифестацијом Музеј даје деци прилику да упознају традицију и културу стварања средине у којој одрастају, као и културу и цивилизацију савременог света.


Sofija Bijelić, V razred
Maska
kombinovana tehnika
OŠ "Marko Orešković" Beograd, likovni pedagog: Renata Stančić

Овогодишња изложба 40. ДЕЧЈЕГ ОКТОБАРСКОГ САЛОНА посвећена је луткама које су деца креирала и остварила у сарадњи са педагозима визуелно-ликовне културе у школи, у атељеима за рад са децом, у вртићима и играоницама за предшколски узраст. Изложба нас уводи у савремени свет лутака, где смисао лутке играчке, лутке у настави, лутке за оживљавање ликова из прича, бајки и у позоришту уз драматизацију и позоришни наступ деце и глумаца, обухвата комплексност различитих типова уметничког изражавања.ШКОЛСКО ЛУТКАРСКО ПОЗОРИШТЕ ''ОГЊЕНИ ЗМАЈ'' ОШ ''Н.Х. СИНИША НИКОЛАЈЕВИЋ'' ИЗ БЕОГРАДА НА 40. ДЕЧЈЕМ ОКТОБАРСКОМ САЛОНУ


Весна Свобода, ликовни педагог у Основној школи ''Н.Х. Синиша Николајевић'' основала је 2000. године у Београду школско луткарско позориште ''Огњени змај''. У рад се од самог оснивања укључила као драмски водитељ и Славица Обрадовић, професор српског језика. У трупи сарађују учитељице Бранка Милојевић, Љубица Поповић и Јасмина Хоџић. У позоришту деца узраста од 7 до 14 година израђују лутке, припремају и изводе позоришне представе. На репертоару је 10 представа, са којима наступају у школи и другим установама. У Музеју примењене уметности извели су, током трајања изложбе четири представе за децу из основних школа из општине Стари град.

На овогодишњи конкурс Дечјег октобарског салона приспело је 2500 радова од чега је селекциона комисија одабрала укупно 250 радова за излагање. Учешће су узела деца из Београда и из других градова Србије и Црне Горе, Интернационална школа из Београда и Руска школа, а по први пут Салон има и међународне учеснике, децу из Италије чији радови равноправно учествују на изложби. Међународна сарадња са Италијом остварена је захваљујући Италијанском институту за културу у Београду.


Aleksa Mitrović, 5,5 godina
"Figura"
kombinovana tehnika
P.U. "Boško Buha";
vrtić "Neven", Palilula likovni pedagog: Mirjana Dimitrijević

Овогодишња тема „Лутке и луткарско позориште“ уводи нас у уметност луткарства и у луткарско позориште, где су заступљене све уметности: покрет, поезија, драма, уметност боје, облика, сна и стварности. Данас је сцена лутака углавном намењена деци. Уз помоћ лутке дете у раном узрасту препознаје животне улоге и присне односе у породици. Кроз игру са луткама врши персонификацију личности док у фантазији оживљава ликове из маште, прича и бајки. Изглед лутке одређен је формалним одликама њене визуелне појаве и у контексту је са уметничким обликовањем културе у којој је лутка настала. Лутка без премца оживљава финесе и танане ћуди у којима се открива раскош људске природе. Леп као лутка је дечји лик, лепа као лутка је права лепотица. Лутка је и идеализована лепота, симбол лепих и добрих људских особина. У негативном смислу она може представљати неиспуњеност и таштину.

Радови из селекције Дечјег октобарског салона дају слику ведрог доба детињства, нудећи идеје и инспирацију како се лутке могу правити, уместо да се само купују. На радионицама организованим у пратећем програму Салона, учићемо да будемо луткари, и да се играмо као глумци у луткарском позоришту.

Кустос изложбе: Ангелина Фолгић Корјак, музејски саветник