55. Dečji oktobarski salon - Poziv likovnom pedagogu

55. Dečji oktobarski salon - Poziv likovnom pedagogu

Moj kućni ljubimac...

05. februar - 05. jul 2020.

KONKURS

55. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti

Moj kućni ljubimac…

 

Poziv likovnom pedagogu

Moj kućni ljubimac… slogan je pod kojim će biti održan 55. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti, krajem septembra i u oktobru mesecu 2020. godine.

Svako dete koje ima sreću da poseduje kućnog ljubimca, zna koliko je to vredno. Bilo da se radi o psu, mački, zecu, kornjači ili papagaju, kućni ljubimci zauzimaju  posebno mesto u domu i u srcu svakog mališana. Takođe,  brojni su primeri  da status omiljenih ljubimaca imaju neobične životinjice poput golubova, slepih miševa, aligatora, zmija… Svi oni imaju ulogu najboljih i najvernijih prijatelja deteta. Kada smo tužni, ali i kada smo srećni, naš kućni ljubimac je uvek blizu, uvek spreman da sa nama deli svu radost ovoga sveta i u potpunosti nam preda svoje čisto srce. Deca koja nisu u mogućnosti  da imaju ovakvog drugara, sklona su tome da ga izmisle. Zato treba podržati svaki izbor i kada je reč o realnom ili o izmišljenom ljubimcu ili prijatelju.

Naši kućni ljubimci su naše veliko blago i zbog toga ih treba dobro paziti i čuvati. Kućni ljubimci su na neki način deo naše porodice, sa njima uglavnom provodimo svaki dan koji nam dolazi u susret, a život bez njih bi bio teško zamisliv. U okruženju kućnih ljubimaca deca se uče odgovornosti i empatiji prema drugima. Sama činjenica da ljubimca treba pomaziti, nahraniti, prošetati ili odvesti kod veterinara, decu čini odgovornim i boljim malim ljudima. Takođe, mnoga istraživanja ukazala su na veoma značajnu ulogu kućnih ljubimaca i životinja kada je reč o bolesnoj deci, a posebno deci sa posebnim potrebama. Nesebična privrženost i čista ljubav ovih dragih bića blagotvorno utiču na zdravstveno stanje kako zdrave, a posebno bolesne dece.

Ljubav je  čarobna reč za sva bića na našoj planeti, pa naravno i za vaše kućne ljubimce.

 

Ko može učestvovati na konkursu

Na konkurs mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina (predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije).

 

Propozicije

Učesnici mogu da konkurišu sa radovima u navedenim tehnikama primenjene i likovne  umetnosti:

 • Plastično oblikovanje (glina, glinamol, plastelin, gips, drvo, metal, keramika, žica, lim, kaširani papir /papir- maše, didaktički neoblikovan materijal / kutije, asamblaž)
 • Slikarske tehnike (akvarel, gvaš, tempera, pastel, kolaž, kombinovane tehnike na papiru)
 • Crtačke tehnike (olovka, kreda, ugljen, tuš)
 • Grafičke tehnike (drvorez, linorez, karton-tisak, litografija, monotipija)
 • Scenografije, kostimi, tekstil, batik, tapiserije i vitraži
 • Radovi ne smeju biti opremljeni, niti uramljeni
 • Ustanove i asocijacije mogu da pošalju do 10 radova u različitim likovnim tehnikama; najviše dva rada u istoj tehnici od jednog učesnika i jedan rad kada je reč o scenografiji
 • Radovi koji ne ispunjavaju propozicije neće biti uzeti u selekciju!

 

Nagrade

Najuspelijim ostvarenjima učesnika Muzej će dodeliti diplome i nagrade, i to: tri prve, tri druge, tri treće, tri pohvalne nagrade i nagrade nastavnicima koji su ostvarili vidljive rezultate u oblasti negovanja primenjene umetnosti u nastavi likovne kulture. Osim muzejskih nagrada i diploma biće dodeljena i diploma ULUPUDS – a.

Prema propozicijama izložbe, nagrađeni radovi postaju svojina Muzeja primenjene umetnosti, čuvaju se u kolekciji dečje umetnosti Muzeja i mogu se povremeno izlagati i publikovati.

 

Kada i kako konkurisati

Rok za prijem radova na konkurs je produžen i molimo Vas da nam radove dostavite u terminu od 23. juna do 5. jula 2020 godine. Odbijeni radovi se neće vraćati poštom, ali se mogu podići po obavljenoj selekciji. Muzej nije u mogućnosti da čuva odbijene radove.

 

Na poleđini svakog rada treba popuniti sledeće podatke:

 • Ime, prezime i uzrast učenika
 • Naziv rada i tehnika
 • Naziv škole i mesto
 • Ime i prezime nastavnika
 • Kontakt telefon nastavnika
 • Kontakt e-mail nastavnika

Ukoliko se rad potpisuje, potpis autora mora biti na poleđini rada. Popunjen formular treba odštampati  (ne pisati rukom) i zalepiti na rad. Ukoliko rad ne bude imao čitljivu legendu, neće biti predstavljen na izložbi i reprodukovan u katalogu. Takođe, molimo nastavnike da ne vrše dodatne intervencije na završenim radovima (npr. naknadno lepljenje radova na karton ili paspartue), kao i da šalju najviše dva rada jednog učesnika u istoj tehnici.

 

Kontakt

Za sve dogovore i obaveštenja na raspolaganju vam stoje Lea Zei, likovni pedagog i Milica Cukić, muzejska savetnica.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Telefon: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

 

Formular za prijavu i Poziv likovnom pedagogu u pdf formatu

FORMULAR ZA PRIJAVU

POZIV LIKOVNOM PEDAGOGU