58. DEČJI OKTOBARSKI SALON - KONKURS, 26. jun - 2. jul 2023.

58. DEČJI OKTOBARSKI SALON - KONKURS, 26. jun - 2. jul 2023.

Strah i hrabro srce

24. februar 2023.

STRAH I HRABRO SRCE

58. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti

Raspisao je likovni konkurs

 

Poziv likovnom pedagogu

„Strah i hrabro srce“ slogan je pod kojim će biti održan 58. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti u oktobru mesecu 2023. godine.

Ne plašimo se svi od istih stvari niti istim intenzitetom. Primećeno je da su neke bebe od rođenja opreznije ili više reaguju na nepoznata lica, glasne zvukove, itd. Svaka osoba ima dva urođena straha: strah od jakog, naglog zvuka i strah od gubitka tla pod nogama. Ostali strahovi se stiču tokom života.

Još u najranijem detinjstvu susrećemo se sa strahom od mraka, a i roditelji su ti koji umeju da uplaše “ako ne budeš dobar-ra ukrašće te Babaroga“. Kako odrastamo i naši strahovi se umnožavaju, a oni naročito intenzivni se mogu pretvoriti u fobije. Najčešće fobije su: arahnofobija, (strah od paukova); ofidiofobija, (strah od zmija), akrofobija, (strah od visine); agorafobija, (strah od otvorenog prostora); kinofobija, (strah od pasa); astrafobija, (strah od munja i gromova); klaustrofobija, (strah od zatvorenog prostora); mizofobija, (strah od mikroba); aerofobija, (strah od letenja)….

Mašta podstiče naše strahove, ali nam može pomoći i da se strahovi pobede. Kreativnost, proistekla iz mašte, stvara umetnička dela koja suočavanjem sa strahom ublažavaju njegovo loše dejstvo.

Strah može da bude štetan, kada značajno ometa naš rast i razvoj – kada čini da izbegavamo situacije koje jesu rizične, ali kroz koje nam je korisno da prođemo. Na primer, plašimo se da odgovaramo na času, ukoliko nismo 100% spremni,

Naravno, s obzirom na to da je strah jedna od primarnih ljudskih emocija, on stoji iza mnogih naših odluka i životnih izbora. Ali to ne mora nužno da bude rđavo; strah i služi da nas informiše, pozove na oprez u donošenju odluka, strah podseća da treba da se pripremimo, prikupimo više informacija i slično. Nevolja je kada je strah neadekvatan, preteran i kada nas koči.

Nekada je teško razumeti dečji strah, a još teže ga je umiriti. Čini nam se da likovno stvaralaštvo može biti idealan način na koji deca  mogu da prevazilaze najrazličitije strahove. Zato je cilj ovogodišnje teme 58. Dečjeg oktobarskog salona, posvećene STRAHU, da deci neposredno pomogne u tome.

Ko može učestvovati na konkursu

Na konkurs mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina (predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije).

Propozicije

Učesnici mogu da konkurišu sa radovima u navedenim tehnikama primenjene i likovne  umetnosti:

 • Plastično oblikovanje (glina, glinamol, plastelin, gips, drvo, metal, keramika, žica, lim, kaširani papir /papir- maše, didaktički neoblikovan materijal / kutije, asamblaž)
 • Slikarske tehnike (akvarel, gvaš, tempera, akrilne boje, pastel, kolaž, kombinovane tehnike na papiru)
 • Crtačke tehnike (olovka, kreda, ugljen, tuš)
 • Grafičke tehnike (drvorez, linorez, karton-tisak, litografija, monotipija)
 • Scenografije, kostimi, tekstil, batik, tapiserije i vitraži
 • Radovi ne smeju biti opremljeni, niti uramljeni
 • Ustanove i asocijacije mogu da pošalju do 10 radova u različitim likovnim tehnikama; najviše dva rada u istoj tehnici od jednog učesnika i jedan rad kada je reč o scenografiji (Molimo pedagoge za  pažnju u odabiru radova).
 • Radovi koji ne ispunjavaju propozicije neće biti uzeti u selekciju!

Nagrade

Najuspelijim ostvarenjima učesnika Muzej će dodeliti diplome i nagrade, i to: tri prve, tri druge, tri treće, tri pohvalne nagrade i nagrade nastavnicima koji su ostvarili vidljive rezultate u oblasti negovanja primenjene umetnosti u nastavi likovne kulture. Osim muzejskih nagrada i diploma biće dodeljena i diploma ULUPUDS – a.

Prema propozicijama izložbe, nagrađeni radovi postaju svojina Muzeja primenjene umetnosti, čuvaju se u kolekciji dečje umetnosti Muzeja i mogu se povremeno izlagati i publikovati.

Kada i kako konkurisati

Radove ćemo primati od 26. juna do 02. jula 2023. godine. Radove doneti ili poslati u Muzej primenjene umetnosti, na adresu Vuka Karadžića 18, Beograd. Odbijeni radovi se neće vraćati poštom, ali se mogu podići po obavljenoj selekciji. Muzej nije u mogućnosti da čuva odbijene radove.

Na poleđini svakog rada treba popuniti sledeće podatke:

 • Ime, prezime i uzrast učesnika
 • Naziv rada i tehnika
 • Naziv škole i mesto
 • Ime i prezime nastavnika
 • Kontakt telefon nastavnika
 • Kontakt e-mail nastavnika

Ukoliko se rad potpisuje, potpis autora mora biti na poleđini rada. Popunjen formular treba odštampati  (ne pisati rukom) i zalepiti na rad. Ukoliko rad ne bude imao čitljivu legendu, neće biti predstavljen na izložbi i reprodukovan u katalogu.

Molimo nastavnike da ne vrše dodatne intervencije na završenim radovima.

Kontakt

Za sve dogovore i obaveštenja na raspolaganju vam stoje Lea Zei, likovni pedagog i Milica Cukić, muzejska savetnica.

E-mail: decjisalon@mpu.rs; Telefon: 011 / 2626-494; 011 / 2626-841;

Formular za prijavu i Poziv likovnom pedagogu u pdf formatu

FORMULAR ZA PRIJAVU

KONKURS ZA 58. DEČJI OKTOBARSKI SALON