PROJEKAT „STAKLO U FOKUSU“

PROJEKAT „STAKLO U FOKUSU“

01. jun - 31. avgust 2022.

PROJEKAT „STAKLO U FOKUSU“

Zbirka stakla Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu (MPU) prati istoriju staklarske proizvodnje od prvih vekova nove ere do HH veka. Pružajući uvid u raznolikost materijala, tehnike ukrašavanja i načina oblikovanja upotrebnog stakča, zbirka ukazuje i na razvoj oblikovanja predmeta korišćenih na našim prostorima. Osim arheološkog stakla sa početka ere, u zbirci koju čini 376 predmeta, čuvaju se i predmeti važnih evropskih staklarskih radionica i fabrika, dok značajna celina prati razvoj nacionalne industrijske proizvodnje stakla.

Prepoznajući nacionalni značaj i važnost predstavljanja jedne od najznačajnijih zbirki stakla u Srbiji, tokom Međunarodne godine stakla 2022, koja promoviše naučnu, ekonomsku i kulturnu vrednost stakla na globalnom nivou, kompanija JustStart i Muzej primenjene umetnosti su u partnerstvu razvili projekat „Staklo u fokusu“ koji teži da digitalizacijom i digitalnom prezentacijom omogući uvidi stručnoj i široj publici u celokupnu zbirku stakla MPU, stavljajući fokus na prezentaciju predmeta od nacionalnog značaja u regionalnim i međunarodnim okvirima.

Projekat obuhvata digitalizaciju i izradu digitalnog kataloga predmeta iz zbirke stakla MPU, izradu digitalne izložbe predmeta i formiranje digitalnog mesta u Muzeju primenjene umetnosti gde će posetioci moći da se upoznaju sa zbirkom istorijskog stakla MPU.