Glavna muzejska galerija

Muzej primenjene umetnosti  nalazi se u ulici Vuka Karadžića, u samom srcu Beograda, nedaleko od Knez Mihailove, glavne trgovačke ulice u gradu i pešačke zone koja vodi ka najznačajnijem turističkom spomeniku Beograda, srednjovekovnoj tvrđavi Kalemegdan.

Muzej primenjene umetnosti ima dinamičan izložbeni program koji se odvija na četiri arhitektonska nivoa (suteren, prizemlje, prvi sprat i drugi sprat) Muzeja, u četiri nezavisna gelerijska prostora.

Kontakt: Odsek za odnose s javnošću tel: 011 / 3285 – 019

Glavna muzejska galerija nalazi se u prizemlju muzeja i sastoji se od dve posebne celine A i B, površine 300m.2i visine 3,90cm. Ova galerija je jedini namenski adaptiran izlagački prostor u Muzeju. Velike prozorske površine  okrenute su ka ulici Vuka Karadžića i parku na Topličinom vencu. Posle najnovije rekonstukcije, čitav ovaj deo grada pretvoren je u pešačku zonu, čime Muzej, prvi put od svog osnivanja, (1950), dobija mogućnost izlaska u eksterijer. Različiti događaji koji organizuje Muzej, posebno otvaranja izložbi, dobijaju tako na atraktivnosti i mogućnostima komunikacije sa širom publikom.

Glavna galerija je u enterijerskom smislu kombinacija stakla i mermera, od koga su sačinjene podne površine. Čitav prostor je enterijerski dinamičan jer se sastoji od niša i poluniša, a razbijen je u više nivoa sa po nekoliko stepenika, što omogućava da svaki izložbeni materijal zauzme svoje mesto i ispuni najviše estetske i funkcionalne izlagačke zahteve.

Iako nevelika po površini, glavna muzejska galerija je prijatan izložbeni prostor u  kome se održavaju najvažnije muzejske izložbe. Pre svega, to su studijske izložbe koje se tradicionalno otvaraju na Dan Muzeja 6. novembra svake godine. Ove izložbe  predstavljaju materijal iz muzejskih zbirki koje su obradili muzejski stručnjaci. Prate ih reprezentativni  dvojezični katalozi, na srpskom i engleskom jeziku, što je postao prepoznatljiv standard Muzeja.

Glavna muzejska  galerija je prostor za predstavljanje najznačajnih domaćih autora, koji izlažu u okviru Salona savremene primenjene umetnosti. Salone bira institucija Saveta salona MPU, koji se sastoji od muzejskih kustosa Odseka za savremenu primenjenu umetnost kao i odabranih stručnjaka van institucije. Takođe, ovde se jednom godišnje odžavaju i tradicionalne muzejske manifestacije, po konkursu, Salon arhitekture, najznačajnija smotra domaće arhitektonske produkcije i Dečji oktobarski salon, izložba dečje umetnosti na temu koju zadaje muzejski kustos.

Glavna muzejska galerija

Muzej primenjene umetnosti

Glavna muzejska galerija

Muzej primenjene umetnosti

Glavna muzejska galerija

Muzej primenjene umetnosti

Glavna muzejska galerija

Muzej primenjene umetnosti

Glavna muzejska galerija

Muzej primenjene umetnosti

Glavna muzejska galerija

Muzej primenjene umetnosti