13. ТРИЈЕНАЛЕ КЕРАМИКЕ

13. ТРИЈЕНАЛЕ КЕРАМИКЕ

14. мај - 30. јун 2009.

Ретроспективна изложба одабраних награђених и откупљених радова из колекције Музеја примењене уметности у Београду насталих у периоду од 1974. до 2006. године 

Аутор: Биљана Вукотић, кустос МПУ

Ретроспективна изложба савремене уметничке керамике из богате колекције Музеја примењене уметности пружа нови сусрет са радовима уметника који су својим креативним имагинацијама обележили поједине периоде југословенске и српске керамике. Колекција обухвата запажена и награђивана остварења уметника који су се издвојили својим иновативним естетским и уметничким достигнућима – у периоду од 1974. године до данас.

С једне стране, колекција показује како се интересовање уметника постепено померало од ситне употребне керамике, преко тражења инспирација у народној керамици, до освајања савремених ликовних израза. Поред присуства свих керамичких техника, последњих деценија двадесетог века све већа пажња посвећује се истраживањима материјала и форме. У овом периоду приметно је комбиновање керамике са другим материјалима, забележена су прва мултимедијална истраживања чији ће се резултати, у облику сложених остварења, показати у радовима млађе генерације уметника током првих година XXИ века.

На изложби радова из колекције Музеја примењене уметности приказани су радови уметника који припадају широком генерацијском распону, различитих естетских, стилских иконографских и техничких опредељења. Приказани су радови уметника чије се интересовање везује за керамичку скулптуру, инсталацију, мултимедијална истраживања. Обухваћени су и радови уметника који су израз нашли у посудној керамици и оних којима је посуда основно полазиште за стварање различитих скулпторских форми. Представљени су уметници који су својим креативним остварењима обележили поједине периоде југословенске и српске савремене керамике, али и они који су најчешће због непостојања тржишта пребрзо напустили овај медиј. Историјска дистанца омогућује ново позиционирање и сагледавање естетских и уметничких достигнућа у овој области савременог уметничког стваралаштва, (из текста Б.Вукотић у каталогу изложбе).

Бранислав Стајевић

Ваза у шест варијанти, 1968.

Лајош Векоњ

Одисеј, 1973.

Паула Касинен-Стајевић

Одблесак, 1976.

Павле Симић

Облик, 1977.

Владимир Аврамчев

Метаморфоза 15, 1979.

Љерка Њерш

Посуда са поклопцем, 1979.

Љиљана Трајковић

Велика посуда, 1980

Карел Племениташ

Ухваћени простор, 1982.

Мирјана Исаковић

Чајник, 1985.

Бранислав Спасојчевић

Без речи, 1986.

Милослав Павелка

Панои, 1998.

Јасмина Пејчић

Отварање, 1998.

Тијана Дујовић-Лишчевић

Котрљам кроз вријеме, 1999.

Раденко Аднађ

Урна мојих предака, 2005.

Срђан Вукајловић

Велики талас, 2005.

Тијана Шћекић

Дах природе, 2005/2006.