30. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

30. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

Радови у току ...

27. март - 30. април 2008.

Кустос изложбе: мр Љиљана Милетић Абрамовић, музејски саветник, Одсека за архитектуру МПУ
tel: 011 / 2631 572
e-mail: ljma@mpu.org.yu
Музеј примењене уметности приређује 30.салон архитектуре који се ове године одвија под слоганом Радови у току….адијабатска инваријанта…. видети видљиво….Овај слоган асоцира да се нешто поправља, да се мења у позитивном правцу, наговештава новине и потенцијал како код појединаца, аутора, тако и у архитектонској професији у целини.

Од 220 радова приспелих на конкурс жири у саставу (З.Лазовић, Ж.Глигоријевић, В.Миленковић, В. Митровић и Ј.Пиласановић) одабрао је 140 радова, од којих 110 учествује у конкуренцији за награде, док су студентски и конкурсни радови ван конкуренције. Цео овогодишњи Салон одсликава квалитетну домаћу продукцију која се састоји како од реализованих готових објеката, тако и од квалитетних конкурса. Осећа се виши квалитет и повишена стандардизација на целокупној изложби. Радове карактерише висока уједначеност, пре свега у великом броју изведених, реализованих објеката.

Заступљени су архитекте свих генерација, што Салону даје посебан професионални квалитет, озбиљност и оправдава висок рејтинг који као манифестација ужива како у самој струци тако и у широј јавности. Присутни су архитекти који представљају класу српске архитектуре (Б. Митровић, С.Крунић, М.и Д. Марушић, М.Мусић, П.Цагић…) затим представници средње и млађе генерације (Р.и Ј.Сарић, З.Абадић, Ђ.Гец, Ј.Ивановић Војводић, Нео-архитекти (Веснић, Миленковић, Стратимировић, Нешић, Булатовић….). Поред домаћих учесника можемо видети и наше архитекте који раде у иностранству: В. Николић и М. Доеринг – Немачка, Енота тим и А. Каламар – Словенија, Б. Тошковић – Финска, М. Братуша, Ирска,
што доприноси богатству и разноврсности Салона.

Салон ће имати пратећи програм чију окосницу представља пројекат оживљавања Старог сајмишта. Осим историографске изложбе, студенти Архитектонског факултета, Факултета драмских уметности, Факултета примењених уметности имаће радионице које ће бити у виду, изложбе, позоришне представе, разговора..

Као и сваке године биће додељена велика награда СалонаGrand Prix и остале награде у различитим категоријама: архитектура, урбанизам, ентеријер и публикације.

 

“Архитектура је оптимистичка професија, јер она је та која гради будућност.“ (Данијел Либескинд).