30. SALON ARHITEKTURE

30. SALON ARHITEKTURE

Radovi u toku ...

27. mart - 30. april 2008.

Kustos izložbe: mr Ljiljana Miletić Abramović, muzejski savetnik, Odseka za arhitekturu MPU
tel: 011 / 2631 572
e-mail: ljma@mpu.org.yu
Muzej primenjene umetnosti priređuje 30.salon arhitekture koji se ove godine odvija pod sloganom Radovi u toku….adijabatska invarijanta…. videti vidljivo….Ovaj slogan asocira da se nešto popravlja, da se menja u pozitivnom pravcu, nagoveštava novine i potencijal kako kod pojedinaca, autora, tako i u arhitektonskoj profesiji u celini.

Od 220 radova prispelih na konkurs žiri u sastavu (Z.Lazović, Ž.Gligorijević, V.Milenković, V. Mitrović i J.Pilasanović) odabrao je 140 radova, od kojih 110 učestvuje u konkurenciji za nagrade, dok su studentski i konkursni radovi van konkurencije. Ceo ovogodišnji Salon odslikava kvalitetnu domaću produkciju koja se sastoji kako od realizovanih gotovih objekata, tako i od kvalitetnih konkursa. Oseća se viši kvalitet i povišena standardizacija na celokupnoj izložbi. Radove karakteriše visoka ujednačenost, pre svega u velikom broju izvedenih, realizovanih objekata.

Zastupljeni su arhitekte svih generacija, što Salonu daje poseban profesionalni kvalitet, ozbiljnost i opravdava visok rejting koji kao manifestacija uživa kako u samoj struci tako i u široj javnosti. Prisutni su arhitekti koji predstavljaju klasu srpske arhitekture (B. Mitrović, S.Krunić, M.i D. Marušić, M.Musić, P.Cagić…) zatim predstavnici srednje i mlađe generacije (R.i J.Sarić, Z.Abadić, Đ.Gec, J.Ivanović Vojvodić, Neo-arhitekti (Vesnić, Milenković, Stratimirović, Nešić, Bulatović….). Pored domaćih učesnika možemo videti i naše arhitekte koji rade u inostranstvu: V. Nikolić i M. Doering – Nemačka, Enota tim i A. Kalamar – Slovenija, B. Tošković – Finska, M. Bratuša, Irska,
što doprinosi bogatstvu i raznovrsnosti Salona.

Salon će imati prateći program čiju okosnicu predstavlja projekat oživljavanja Starog sajmišta. Osim istoriografske izložbe, studenti Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta dramskih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti imaće radionice koje će biti u vidu, izložbe, pozorišne predstave, razgovora..

Kao i svake godine biće dodeljena velika nagrada SalonaGrand Prix i ostale nagrade u različitim kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer i publikacije.

 

“Arhitektura je optimistička profesija, jer ona je ta koja gradi budućnost.“ (Danijel Libeskind).