39. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

39. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

у реалности

29. март - 30. април 2017.

 Субота, 8. април 2017. у 12 часова

Јавно стручно вођење за посетиоце.

Води Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и в. д. директор МПУ.

О програму

Салон архитектуре је манифестација која осим такмичарског дела, увек припрема и богат пратећи програм са интересантним темама битним за савремену архитектуру, а студенти и заинтересована публика у оквиру експерименталних и едукативних радионица, трибина и предавања добиће шансу за размену искустава.

Истичемо блок пратећих изложби који се отвара истовремено са главним програмом Салона посвећен историји архитектуре Београда: „Архитектура академизма – Милутин Борисављевић и Димитрије М. Леко“ као и „Грађење града далеки поглед из близине на Блокеве 1 и 2 Новог Београда”.

Ту је и догађај на затварању Салона “Професору с љубављу” посвећен обележавању 120 година од рођења и 50 година од смрти Николе Добровића.

Током трајања Салона организоваће се панел “Тачка ослонца” о значају лика и дела Алексеја Бркића. Од актуелних тема планиран је разговор о феномену конкурса и конкурсних резултата код нас.

Први пут на Салону отворен је посебан конкурс за додатни пратећи програм који је Савет Салона установио прошле године а односи се на: тематске панел дискусије, тематски семинар, тематско предавање, тематска радионица и сличне адекватне формате за презентацију афирмативних идеја, мишљења и деловања. Конкурс траје до 4. априла 2017. а изабрани пројекти биће презентовани, из дана у дан, током последње недеље априла.

Студентски програми заступљени су већ традиционалном манифестацијом “Пре Салона” низом радионица насталих у сарадњи Факултета примењених уметности у Београду, Архитектонског факултета у Београду и Грађевинско техничког факултета у Нишу (29. 03  – 8. 4. 2017).

Студентска изложба “(р) урбане баште” која се бави “становањем у граду уз узгајање воћа и поврћа” предвиђена је за другу половину априла и трајаће до краја Салона архитектуре.

Све детаљније информације о програму 39. Салона архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности www.mpu.rs.