39. SALON ARHITEKTURE

39. SALON ARHITEKTURE

u realnosti

29. mart - 30. april 2017.

 Subota, 8. april 2017. u 12 časova

Javno stručno vođenje za posetioce.

Vodi Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v. d. direktor MPU.

O programu

Salon arhitekture je manifestacija koja osim takmičarskog dela, uvek priprema i bogat prateći program sa interesantnim temama bitnim za savremenu arhitekturu, a studenti i zainteresovana publika u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja dobiće šansu za razmenu iskustava.

Ističemo blok pratećih izložbi koji se otvara istovremeno sa glavnim programom Salona posvećen istoriji arhitekture Beograda: „Arhitektura akademizma – Milutin Borisavljević i Dimitrije M. Leko“ kao i „Građenje grada daleki pogled iz blizine na Blokeve 1 i 2 Novog Beograda”.

Tu je i događaj na zatvaranju Salona “Profesoru s ljubavlju” posvećen obeležavanju 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Nikole Dobrovića.

Tokom trajanja Salona organizovaće se panel “Tačka oslonca” o značaju lika i dela Alekseja Brkića. Od aktuelnih tema planiran je razgovor o fenomenu konkursa i konkursnih rezultata kod nas.

Prvi put na Salonu otvoren je poseban konkurs za dodatni prateći program koji je Savet Salona ustanovio prošle godine a odnosi se na: tematske panel diskusije, tematski seminar, tematsko predavanje, tematska radionica i slične adekvatne formate za prezentaciju afirmativnih ideja, mišljenja i delovanja. Konkurs traje do 4. aprila 2017. a izabrani projekti biće prezentovani, iz dana u dan, tokom poslednje nedelje aprila.

Studentski programi zastupljeni su već tradicionalnom manifestacijom “Pre Salona” nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Građevinsko tehničkog fakulteta u Nišu (29. 03  – 8. 4. 2017).

Studentska izložba “(r) urbane bašte” koja se bavi “stanovanjem u gradu uz uzgajanje voća i povrća” predviđena je za drugu polovinu aprila i trajaće do kraja Salona arhitekture.

Sve detaljnije informacije o programu 39. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.