40. SALON ARHITEKTURE

40. SALON ARHITEKTURE

POLJA BUDUĆNOSTI

29. mart - 05. maj 2018.

Izveštaj žirija 40. Salona arhitekture

Žiri 40. Salona arhitekture u sastavu:

  • Snežana Ristić, predsednica
  • Branko Belaćević
  • Ružica Bogdanović
  • Predrag Milutinović
  • Veljko Radulović

Žiri konstatuje da je za ovogodišnji Salon kandidovano 180 radova u svim kategorijama, i da je u zvaničnu selekciju ušlo 106 radova. U konkurenciji za nagrade bilo je 75 radova, u 7 kategorija: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, publikacije, arhitektonska kritika, arhitektonska fotografija. Konkursni i studentski radovi ne ulaze u konkurenciju za nagrade.

Žiri konstatuje da je ove godine berba radova u celini bila kvalitetnija nego prošlih godina, nije bilo lako odlučiti se za dobitinike nagrada, priznanja i pohvala, pa se o svim nagradama odlučivalo većinom glasova.

U današnjem svetu pozicije arhitekata su nestabilne, vrednosti urušene, o društvenoj odgovornosti skoro da se i ne razgovara. Svedoci smo da se u takvom trenutku pojavljuju grupe i pojedinci koji reaguju na velike, po grad i društvo u celini nepovoljne promene. Podjednako u bogatim i siromašnim delovima naše planete. Kod nas je, kao i u svetu, sve više alternativnih, netipičnih arhitektonskih praksi i inicijativa, pa predlažemo Savetu Salona arhitekture da uvede novu kategoriju – aktivizam u arhitekturi.

Veliku nagradu – Grand Prix 40. Salona arhitekture

dodeljuje autoru Dejanu Todoroviću

za realizovano delo Projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Muzeja savremene umetnosti u Beogradu

Ovo je važan objekat za našu kulturu. Deset godina čekali smo da se Muzej ponovo otvori. Dejan Todorović prihvatio se teškog i osetljivog zadatka – adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje ikonične zgrade naše moderne, remek-dela Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Trebalo je mnogo toga uraditi da bi se zgrada prilagodila savremenim potrebama, da bi to bio muzej za današnje vreme. Mnogo toga moralo se promeniti, ponešto je i dograđeno, a sve je trebalo izvesti tako da bude skoro nevidljivo. Dejan Todorović je, sa svojim timom, ovaj posao izveo herojski, za vrlo kratko vreme, posvećeno, elegantno i sa velikim poštovanjem prema objektu Muzeja savremene umetnosti i njenim autorima… Što nevidljivije to bolje. Ovakav pristup rešavanju rekonstrukcija važnih javnih objekata, recimo to još jednom, koristan je i važan za našu arhitektonsku praksu i dobar je primer kako ovakvim komplikovanim temama treba pristupati. A treba očekivati još obnova i rekonstrukcija velikih i važnih modernističkih zgrada. Jer, prošlo je već više od pola veka otkako su prve sagrađene.

Nagradu u kategoriji Arhitektura

dodeljuje autorima Milanu Lojanici, Vladimiru Lojanici

za realizovano delo Poslovno-trgovački i hotelski centar Rajićeva, Beograd

Ni priča o ovom objektu nije jednostavna. Od konkursa do realizacije proteklo je 18 godina. A za to vreme menjali su se investitori, političke okolnosti, menjao se program, vlasništva, zakoni… U tom ritmu menjao se i projekat. Arhitekti su pregovarali, prilagođavali se novim zahtevima, povećavali kvadraturu, borili se za dignitet svoje profesije. U srcu starog gradskog jezgra na kraju Knez Mihajlove ulice, na granici sa Kalemegdanom, rezultat je savremeni objekat koji ima fasadu na četiri ulice, tržni centar sa hotelom i podzemnom garažom u nekoliko nivoa, terasama koje otkrivaju sasvim nove gradske vizure, arhitektura koja poštuje istorijsko jezgro, ali ga ne kopira – već interpretira tamo gde treba.

Nagradu u kategoriji Gosti salona – delo u inostranstvu

dodeljuje autorima Branislavu Mitroviću, Siniši Tataloviću; koautoru Ognjenu Krašni

za realizovano delo Kondo hotel, Kamenovo, Crna Gora

Ovim delom, višestruko nagrađivani arhitekta Branislav Mitrović sa svojim timom nastavlja kontinuitet sveže, savremene, pročišćene arhitekture dobro kontekstualizovane u surovom crnogorskom kršnom ambijentu.

Nagradu u kategoriji Enterijer

dodeljuje autorima Bojani Marković, Davidu Bilobrku

za realizovano delo 4 zemlje 1 jezik, Beograd

Retko se na Salonu pojavljuju primeri efemernog u arhitekturi. Štand za 4 zemlje koje govore nemačkim jezikom, realizovan na beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga, jeste konceptualno jasna, suptilno izvedena arhitektura u zatvorenom prostoru sajamske hale. Bio je to multifunkcionalan, vizuelno atraktivan a jednostavan i udoban ambijent kako posetiocima tako i onima koji su tamo radili.

Priznanje u kategoriji Arhitektura

dodeljuje autorima Dejanu Miljkoviću, Jovanu Mitroviću

za realizovano delo Stambeni objekat, Tetovska, Beograd

Tandem Miljković/Mitrović poznat je po svojoj stambenoj arhitekturi. I ovoga puta trebalo je izvesti zgradu u ne baš jednostavnom kontekstu i ograničenja pretvoriti u prednost. I ovog puta uspeli su u tome.

Priznanje u kategoriji Enterijer

dodeljuje autoru Aleksandru Rodiću

za realizovano delo Enoteka FINOVINO

Iako obično arhitektonski put počinje enterijerom, iako su to najčešće realizacije, relativno malo je kvalitetnih, konceptualno promišljenih i izvedenih unutrašnjih oprema. Enterijer je funkcionalan, pročišćen, izveden dosledno i sa merom.

Priznanje u kategoriji Enterijer

dodeljuje autorima Unknown Studio: Jovana Miletić, Miloje Krunić, Marko Vuković

za realizovano delo KM21

Iako obično arhitektonski put počinje enterijerom, iako su to najčešće realizacije, relativno malo je kvalitetnih, konceptualno promišljenih i izvedenih unutrašnjih oprema. Enterijer je funkcionalan, pročišćen, izveden dosledno i sa merom.

Priznanje u kategoriji Publikacija

dodeljuje autoru Dijani Milašinović Marić

za publikaciju Poletne pedesete u srpskoj arhitekturi / The Enthusiastic 1950’s Decade in the Serbian Architecture

Knjiga o jednom od prelomnih perioda naše arhitekture u kojoj su obrađene važne arhitektonske realizacije u Srbiji. U knjizi se sagledava društveni, politički i socijalni kontekst nekadašnje Jugoslavije, kao neodvojivi deo istorijskih, političkih, socijalnih i kulturnih prilika u svetu onog vremena. Analiziraju se promene, uticaji, pokreti i autori. Ovo je sveobuhvatno istraživanje o razvoju arhitekture pedesetih godina prošlog veka i nezaobilazna građa za sve buduće istraživače. Pisana je pitko i zanimljivo pa može biti interesantna i širokoj publici.

Pohvalu u kategoriji Arhitektura

dodeljuje autorima Dušici Oparnica, Marku Korošecu, Milanu Katiću

za realizovano delo Kuća na reci, Progarska ada

Jednostavan, arhitektonski i funkcionalno sveden i pročišćen objekat dobro uklopljen u prirodni ambijent. Prava retkost u ovoj vrsti objekata na reci.

Pohvalu u kategoriji Gosti salona – delo u inostranstvu

dodeljuje autorima Saši Čvoro, Malini Čvoro

za realizovano delo Kuća 4, Tuzlanska, Banja Luka, Republika Srpska, BIH

Pohvalu u kategoriji Enterijer

dodeljuje autoru Marku Matejiću; koautorima: Ivani Tijanić, Vanji Paunović, Nikoli Ivkoviću

za realizovano delo Porodična kuća, Senjak, Beograd

Jednostavnost, svedenost, funkcionalnost.

Pohvalu u kategoriji Eksperiment i istraživanje

dodeljuje autoru Stattwerk Beograd

za delo Stattwerk kancelarija

Hrabro, neuobičajeno, efektno i funkcionalno izveden kancelarijski prostor u skeletu napuštene nekadašnje zgrade Energoprojekta Milice Šterić na Zelenom vencu. Privlači pažnju prolaznika, intrigira, a i upozorava sa kakvim se nemarom odnosimo prema kućama koje spadaju u sam vrh novije arhitektonske baštine.

Pohvalu u kategoriji Publikacija

dodeljuje autorima Zlati Vuksanović-Macura, Vesni Mili Čolić Damjanović

za publikaciju Socijalno stanovanje u Srbiji: Alternativni modeli dostupni najugroženijim porodicama i diskriminisanim ženama

Veoma korisna publikacija o stanovanju i stambenoj arhitekturi na našim prostorima.

Pohvalu u kategoriji Publikacija

dodeljuje urednicima: Ajli Selenić, Vladanu Djokiću

za publikaciju Juhani Pallasmaa Prostor vremena

Dobro je da Arhitektonski fakultet nastavlja svoju praksu objavljivanja važnih teorijskih tekstova.

Nagrada u kategoriji Arhitektonska fotografija

Nagrada za arhitektonsku fotografiju nije dodeljena. Žiri smatra da treba skrenuti pažnju na visok nivo fotografija arhitekture na Salonu, dok je, nažalost, u kategoriji arhitektonska fotografija bilo prijavljeno samo troje autora i to sa fotografijama slabijim od onih koje su prikazane na panoima realizovanih objekata i enterijera.

U Beogradu 29. 03. 2018.