41. dečji oktobarski salon - ''Nikola Tesla - Od radoznalog dečaka do genijalnog izumitelja (1856-1943)''

41. dečji oktobarski salon - ''Nikola Tesla - Od radoznalog dečaka do genijalnog izumitelja (1856-1943)''

05 - 22. oktobar 2006.

Kustos izložbe:< Angelina Folgić Korjak, muzejski savetnik

DEČJI OKTOBARSKI SALON

 

Tradicionalna izložba dečjih umetničkih radova, Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti, kontinuirano traje već četiri decenije. Ova najstarija manifestacija Muzeja povezuje generacije likovnih pedagoga i učenika negujući kreativnost, vizuelno mišljenje u periodu odrastanja, vizuelnu kulturu kao sastavni deo opšte kulture, razumevanje savremenih strujanja u umetnosti i poznavanje pored klasičnih likovnih veština, medije primenjene umetnosti i dizajna među decom i mladima. Pružajući mogućnost dečjoj imaginaciji da dosegne originalnost i slobodu duha svojstvenu njihovom dobu, izvor je duhovne vitalnosti i svojevrsna laboratorija umetničkih ideja.

PROGRAM 41. DEČJEG OKTOBARSKOG SALONA

 

Obeležavanje 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle tokom 2006. godine, posvećeno poštovanju Teslinog genija, pružilo je priliku za promociju Teslinog nasleđa, kod nas i u svetu. Odsek za obrazovanje Muzeja primenjene umetnosti želeo je da deci i mladima pruži priliku da se sretnu sa njegovim uzbudljivim životnim putem i izuzetnim naučnim otkrićima, koji bi im poslužili kao inspiracija za ostvarenje umetničkih radova.

Program 41. dečjeg oktobarskog salona osmišljen je pod nazivom Nikola Tesla – od radoznalog dečaka do genijalnog izumitelja (1856-1943). Program je realizovan u saradnji Muzeja primenjene umetnosti, Muzeja Nikole Tesle, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Sekretarijata za obrazovanje Skupštine grada Beograda, a obuhvatio je posetu Muzeju Nikole Tesle, razgovore i predavanja o Nikoli Tesli u školama i Muzeju primenjene umetnosti, i kao završnicu izložbu dečjih umetničkih radova posvećenih Nikoli Tesli.

KONKURS I IZLOŽBA

 

Nikola Tesla prihvaćen je među decom kao novootkriveni junak koji je svojom izumiteljskom delatnošću otvorio vrata za ulazak u svet budućnosti. Osobenosti genijalnog uma kojima je Tesla bio obdaren svrstavaju ga u riznicu velikana. Mnoge slike iz njegove žive imaginacije oživotvorene su u patente i primenjene u našoj svakodnevici, a da mi toga nismo svesni, već ih primamo kao prirodni red stvari. Fascinacija Teslom otvorila je vrata u čarobni svet nauke svoj deci koja su zajedno sa svojim profesorima otkrivala njegove milenijumske perspektive. Mnogi dečaci i devojčice, kao i naučnici i umetnici, posvećuju se maštanju i zamišljanju budućnosti. Oni zajedno pripadaju porodici vizionara, čiji je izuzetni član Nikola Tesla.

Na izložbi 41. dečjeg oktobarskog salona Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu u oktobru 2006. godine, posvećenog obeležavanju 150. godišnjice rođenja Nikole Tesle, zastupljeni su radovi dece i učenika, uzrasta od 5 do 15 godina iz igraonica, vrtića i osnovnih škola Beograda, Pančeva, Vršca, Kikinde, Zrenjanina, Kovina, Sombora, Novog Bečeja, Sremske Kamenice, Srpskog Miletića, Kaća, Nove Pazove, Banatskog Despotovca, Velike Plane, Dolava, Draževca, Užica, Ivanjice, Kraljeva, Kragujevca, Sokobanje, Obrenovca, iz Lipljana sa Kosova. Pored učesnika iz naše zemlje svojim ostvarenjima predstavila su se ravnopravno i deca iz Internacionalne škole iz Beograda, kao i polaznici Srednje škole pri Ambasadi Rusije u Beogradu.

Ove godine na konkurs su se odazvali i učesnici iz inostranstva iz Grčke, Danske i Kanade. Posebno nam je drago jer su radovi iz Grčke dospeli razmenom pošto će ostvarenja naših učenika biti predstavljena na izložbi III bijenala dečje umetnosti u Akademiji dečje umetnosti u Ksantiju, koja će obići Solun i Atinu, dok će njihovi radovi biti izloženi u Beogradu u isto vreme. Muzej elektriciteta u Danskoj smešten je u malom mestu Bjeringbro, gde je stara hidroelektrana pretvorena u turističku atrakciju. U ovom tehničkom muzeju izumi Nikole Tesle nalaze se u stalnoj postavci tako da deca u Danskoj imaju prilike da se upoznaju sa njima. Radovi nastali na radionici organizovanoj tokom letnjih meseci 2006. godine pod rukovodstvom kustosa Jite Torndal reprezentovaće u godini Teslinog jubileja ovu severnu evropsku zemlju.

Muzej nauke u Torontu mesto je gde su učenici Koledža Don Mils imali kreativne aktivnosti na kojima su nastali njihovi radovi na temu Fotografija i fizika. Njihov voditelj je Anja Rajković-Klašnja, umetnica poreklom iz Beograda, koja već dugo godina sarađuje na organizaciji izložbi i programa za mlade u Muzeju nauke u Torontu. U svom prvom javljanju Anja je napomenula da je izlagala u Muzeju primenjene umetnosti i da je kao dete učestvovala na Dečjem oktobarskom salonu, čiji se uticaj i veza sa svetom na ovaj način najlepše potvrđuje.