41. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

41. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

На ивици

27. март - 30. април 2019.

41. Салон архитектуре - Награде

Извештај жирија 41. Салона архитектуре

Жири 41. Салона архитектуре у саставу:

  • Јуриј Садар, председник
  • Реља Иванић
  • Наталија Миодраговић
  • Дејан Тодоровић
  • Злата Вуксановић Мацура

Жири констатује да је ове године, упркос одсуству великих јавних пројеката и урбанистичких решања, на Салону било пуно квалитетних радова који су обрадили широки спектар важних тема.

Жири је кроз конструктиван рад донео једногласну одлуку и одабрао пројекте који су по обиму мали, али квалитативно значајни. Писана реч о архитектури била је заступљена са великим бројем разноликих дела, од монументалне монографије до историје и теорије архитектуре. Награђени пројекти су различитих типологија, од кућа за одмор, образовног центра, малог музеја и стана, те два већа објекта пословног и индустријског садржаја.

Све награђене архитектуре баве се питањима садржаја и одговарају на савремене тенденције у тим типологијама. Награђени радови нуде алтернативе унутар задатих програма и на тај начин стварају решења која генеришу позитивне промене у непосредном просторном окружењу и друштву.

Награда није додељена у категорији урбанизам, јер у тој области није било селектованих радова. Исто тако, није било награде у категорији експеримент, али је жири препознао висок ниво утицаја експерименталних истраживања у радовима које је наградио.

Жири је доделио следеће награде:

Велику награду – Grand Prix 41. Салона архитектуре

ауторском тиму АКВС архитектура: Анђели Карабашевић и Владиславу Суџуму

за реализовано дело Летње куће у Котору

У доба када је у целом региону веома присутна интензивна изградња и претенциозни волумени, како у урбаним срединама тако и отвореном пределу, пројекат летње куће у Котору доноси другу перспективу. То је објекат који се уклапа у поднебље Медитерана и непосредног окружења, те користи елементе традиционалне архитектуре, као што су веранде, отворена степеништа, кровне терасе и баште. Тако створени амбијенти дозвољавају различите градације приватности и социјалну интеракцију са суседима. Једноставним волуменима, складним пропорцијама и непретенциозним материјалима, аутори редефинишу однос према природном окружењу, масовном туризму и уживању у одмору.  Жири се једногласно сложио да се овај рад истиче и заслужује Grand Prix.

Награду у категорији Архитектура

ауторима Горану Војводићу и Јелени Ивановић Војводић

за реализовано дело Пословни објекат Roaming Group у Београду

Зграда у Јужном булевару ставља у фукцију дуго година запуштену грађевину, при чему својим изгледом генерише контрапункт претходном стању, пружајући нови квалитет окружењу у коме се налази. Аркаде у приземљу остварују однос са нивоом улице, а рефлективне површине виших спратова комуницирају са широм околином.

Признање у категорији Архитектура

аутору Предрагу Милутиновићу

за реализовано дело Zumtobel Factory у Нишу

Савремени индустријски објекат се састоји од административног дела са простором за презентацију и производног дела. Облик и форма објекта одражавају филозофију компаније, а производни део са класичним решењем шед конструкције доводи природно зенитално светло, ствара романтичну слику индустријског простора и истовремено осигурава квалитетне радне услове.

Признање у категорији Гост салона

ауторима Ненаду Поповићу и Сенки Поповић

за реализовано дело Образовни центар, Гинген ан дер Филс у Немачкој

Добар пример како је првонаграђени конкурсни рад доследно спроведен у пракси. Објекат представља рационално решење образовне установе са заједничком мултифункционалном салом за обданиште и школску децу, успешно спајајући различите програме. Унутрашњост је својом формом и обликовним решењима у целости посвећена деци као главним корисницима простора.

Награду у категорији Ентеријер

аутору Александру Гушићу

за реализовано дело Музеј иницијативе у Смедеревској Паланци

Сведено и функционално решење које на минималистички начин изражава архитектонски квалитет постојећег простора и ствара идеалне услове за излагање музејских експоната. Интервенцију у музеју у малом граду аутор сам објашњава „…не само као пример добре архитектонске праксе већ и пример иницијативе појединаца и институције да прикажу културу и уметности као основне светионике здравог друштва.”

Награду у категорији Ентеријер

аутору Сари Димитријевић

за реализовано дело Apartment SS у Београду

Пројекат је трансформација генеричног стана мале квадратуре у једном београдском насељу. Ауторка вешто користи постојеће просторне квалитете, као што је обострана оријентација, и смело користи широки спектар различитих цитата које остварује кроз употребу разноврсних материјала, текстура, боја и рефлексија. На тај начин је створен високо индивидуализовани животни амбијент. Простор, иако веома дефинисан, даје утисак велике флексибилности и животних могућности.

Награда у категорији Публикација

ауторском тиму STEALTH.unlimited: Ани Џокић и Marcu Neelen-u

za реализовано дело Upscaling, Training, Commoning

Публикација доноси исказ вишегодишњег посвећеног рада групе STEALTH.unlimited на пројектима и експериментима који су истовремено и алтернативни и обрађују неке од најважнијих тема у савременом урбаном животу, бавећи се локалним темама, као и преношењем искустава из једне средине у другу. Писана је стручно и једноставно, али истовремено позива на размишљање о улози архитекте у савременом свету.

У Београду 27. 03. 2019.