41. SALON ARHITEKTURE

41. SALON ARHITEKTURE

Na ivici

27. mart - 30. april 2019.

41. Salon arhitekture - Nagrade

Izveštaj žirija 41. Salona arhitekture

Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu:

  • Jurij Sadar, predsednik
  • Relja Ivanić
  • Natalija Miodragović
  • Dejan Todorović
  • Zlata Vuksanović Macura

Žiri konstatuje da je ove godine, uprkos odsustvu velikih javnih projekata i urbanističkih rešanja, na Salonu bilo puno kvalitetnih radova koji su obradili široki spektar važnih tema.

Žiri je kroz konstruktivan rad doneo jednoglasnu odluku i odabrao projekte koji su po obimu mali, ali kvalitativno značajni. Pisana reč o arhitekturi bila je zastupljena sa velikim brojem raznolikih dela, od monumentalne monografije do istorije i teorije arhitekture. Nagrađeni projekti su različitih tipologija, od kuća za odmor, obrazovnog centra, malog muzeja i stana, te dva veća objekta poslovnog i industrijskog sadržaja.

Sve nagrađene arhitekture bave se pitanjima sadržaja i odgovaraju na savremene tendencije u tim tipologijama. Nagrađeni radovi nude alternative unutar zadatih programa i na taj način stvaraju rešenja koja generišu pozitivne promene u neposrednom prostornom okruženju i društvu.

Nagrada nije dodeljena u kategoriji urbanizam, jer u toj oblasti nije bilo selektovanih radova. Isto tako, nije bilo nagrade u kategoriji eksperiment, ali je žiri prepoznao visok nivo uticaja eksperimentalnih istraživanja u radovima koje je nagradio.

Žiri je dodelio sledeće nagrade:

Veliku nagradu – Grand Prix 41. Salona arhitekture

autorskom timu AKVS arhitektura: Anđeli Karabašević i Vladislavu Sudžumu

za realizovano delo Letnje kuće u Kotoru

U doba kada je u celom regionu veoma prisutna intenzivna izgradnja i pretenciozni volumeni, kako u urbanim sredinama tako i otvorenom predelu, projekat letnje kuće u Kotoru donosi drugu perspektivu. To je objekat koji se uklapa u podneblje Mediterana i neposrednog okruženja, te koristi elemente tradicionalne arhitekture, kao što su verande, otvorena stepeništa, krovne terase i bašte. Tako stvoreni ambijenti dozvoljavaju različite gradacije privatnosti i socijalnu interakciju sa susedima. Jednostavnim volumenima, skladnim proporcijama i nepretencioznim materijalima, autori redefinišu odnos prema prirodnom okruženju, masovnom turizmu i uživanju u odmoru.  Žiri se jednoglasno složio da se ovaj rad ističe i zaslužuje Grand Prix.

Nagradu u kategoriji Arhitektura

autorima Goranu Vojvodiću i Jeleni Ivanović Vojvodić

za realizovano delo Poslovni objekat Roaming Group u Beogradu

Zgrada u Južnom bulevaru stavlja u fukciju dugo godina zapuštenu građevinu, pri čemu svojim izgledom generiše kontrapunkt prethodnom stanju, pružajući novi kvalitet okruženju u kome se nalazi. Arkade u prizemlju ostvaruju odnos sa nivoom ulice, a reflektivne površine viših spratova komuniciraju sa širom okolinom.

Priznanje u kategoriji Arhitektura

autoru Predragu Milutinoviću

za realizovano delo Zumtobel Factory u Nišu

Savremeni industrijski objekat se sastoji od administrativnog dela sa prostorom za prezentaciju i proizvodnog dela. Oblik i forma objekta odražavaju filozofiju kompanije, a proizvodni deo sa klasičnim rešenjem šed konstrukcije dovodi prirodno zenitalno svetlo, stvara romantičnu sliku industrijskog prostora i istovremeno osigurava kvalitetne radne uslove.

Priznanje u kategoriji Gost salona

autorima Nenadu Popoviću i Senki Popović

za realizovano delo Obrazovni centar, Gingen an der Fils u Nemačkoj

Dobar primer kako je prvonagrađeni konkursni rad dosledno sproveden u praksi. Objekat predstavlja racionalno rešenje obrazovne ustanove sa zajedničkom multifunkcionalnom salom za obdanište i školsku decu, uspešno spajajući različite programe. Unutrašnjost je svojom formom i oblikovnim rešenjima u celosti posvećena deci kao glavnim korisnicima prostora.

Nagradu u kategoriji Enterijer

autoru Aleksandru Gušiću

za realizovano delo Muzej inicijative u Smederevskoj Palanci

Svedeno i funkcionalno rešenje koje na minimalistički način izražava arhitektonski kvalitet postojećeg prostora i stvara idealne uslove za izlaganje muzejskih eksponata. Intervenciju u muzeju u malom gradu autor sam objašnjava „…ne samo kao primer dobre arhitektonske prakse već i primer inicijative pojedinaca i institucije da prikažu kulturu i umetnosti kao osnovne svetionike zdravog društva.”

Nagradu u kategoriji Enterijer

autoru Sari Dimitrijević

za realizovano delo Apartment SS u Beogradu

Projekat je transformacija generičnog stana male kvadrature u jednom beogradskom naselju. Autorka vešto koristi postojeće prostorne kvalitete, kao što je obostrana orijentacija, i smelo koristi široki spektar različitih citata koje ostvaruje kroz upotrebu raznovrsnih materijala, tekstura, boja i refleksija. Na taj način je stvoren visoko individualizovani životni ambijent. Prostor, iako veoma definisan, daje utisak velike fleksibilnosti i životnih mogućnosti.

Nagrada u kategoriji Publikacija

autorskom timu STEALTH.unlimited: Ani Džokić i Marcu Neelen-u

za realizovano delo Upscaling, Training, Commoning

Publikacija donosi iskaz višegodišnjeg posvećenog rada grupe STEALTH.unlimited na projektima i eksperimentima koji su istovremeno i alternativni i obrađuju neke od najvažnijih tema u savremenom urbanom životu, baveći se lokalnim temama, kao i prenošenjem iskustava iz jedne sredine u drugu. Pisana je stručno i jednostavno, ali istovremeno poziva na razmišljanje o ulozi arhitekte u savremenom svetu.

U Beogradu 27. 03. 2019.