44. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

44. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ

ЗАОКРЕТ

30. март - 30. април 2022.

44. САЛОН АРХИТЕКТУРЕ - ЗАОКРЕТ

Свечано отварање изложбе и додела награда:
Среда, 30. март 2022. у 19 сати

Изложбу ће отворити:
Биљана Јотић, в.д.директора Музеја примењене уметности;
Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе;
Маја Лалић, суоснивачица Женског архитектонског друштва и председница организације Миксер;

Аутори концепта:
Музеј примењене уметности;
Женско архитектонско друштво (ЖАД);
Пројекат ПреСалона;

Дизајн визуелног идентитета:
Дејана Цветковић

Дизајн просторне поставке изложбе:
Модерни у Београду

Организатор:
Музеј примењене уметности

 

44. Салон архитектуре биће одржан од 30. марта до 30. априла 2022. године под слоганом Заокрет. Посвећен је активном односу према савременим токовима архитектонског обликовања и деловања у контексту актуелних друштвених, економских и климатских изазова. У циљу укључивања различитих перспектива и ширег промишљања о улози и позицији струке данас, концепт предстојећег Салона је осмишљен кроз сарадњу Музеја примењене уметности са тимовима Женског архитектонског друштва (ЖАД) и пројекта ПреСалона, посвећеног умрежавању и размени искустава у наставном процесу четири факултета архитектуре и дизајна. Осим што ће дати свеобухватан приказ савремене националне продукције, Салон ће бити платформа за интензивну размену мисли, идеја и пракси око централне проблемске теме Заокрет.

Жири 44. Салона архитектуре, у чијем саставу се налазе архитекти: Зоран Дмитровић, Дубравка Ђукановић, Славиша Кондић и Ива Чукић, од 330 радова који су пријављени на конкурс, изабрао је 97 радова за излагање и распоредио их у категорије; Архитектура, 20 радова; Урбанизам, 2 рада; Заштита градитељског наслеђа, 8 радова; Виртуелна архитектура, 2 рада; Ентеријер, 8 радова; Експеримент и истраживање, 18 радова; Публикације, 11 и Архитектонска критика, 1.

Својеврстан заокрет организатори Салона су учинили  увођењем категорија Заштита градитељског наслеђа и Виртуелна архитектуракао половима традиционалног и савременог, као и променом услова конкурисања која охрабрује експерименталне, истраживачке и студентске радове. Изван конкуренције за награде је 10 конкурсних пројеката и 17 студентских радова. Међу учесницима има аутора из Србије, Републике Српске, Словеније, Хрватске и Црне Горе.

Жири, у наведеном саставу, коме ће се прикључити гошћа из Лондона, архитекта Диана Дина, доделиће Grand Prix Салона, награде, признања и похвале по категоријама. На овогодишњем Салону, на свечаности (14. априла) први пут биће уручена награда „Јелисавета Начић“, коју је установило Женско архитектонско друштво и која ће се додељивати и наредних година.

У склопу овогодишње концепције ЖАД је осмислио анкету на коју учесници и други актери из струке могу анонимно да одговоре и тако дају свој допринос изложби и истраживању. Заједно са учесницима Салона, али и широм архитектонском заједницом, трагаће се за одговорима на питања: каква би требало да буде, а која је актуелна друштвена улога архитектонске и урбанистичке струке у Србији; како се архитекти односе према чињеници да је дугорочно стратешко промишљање изградње друштва кроз призму заједничког интереса и добробити изгубило примат у корист тржишно оријентисане архитектуре; препознаје ли се потреба за заокретом ка вредновању стручних доприноса у доменима одрживости, циркуларности, друштвене инклузивности и одговорности или је перцепција успеха струке заснована искључиво на комерцијалној вредности архитектонског производа; колико струка верује у своју еманципаторску, образовну и визионарску улогу и личну одговорност архитекте; да ли је и колико важна консолидација струке и успостављање консензуса око елементарних вредности: друштвена, еколошка и културолошка одрживост, родна равноправност и друштвена инклузивност, партиципација и транспарентност процеса, мултидисциплинарност, отвореност и доступност, здравље и добробит, технолошке иновације у служби човека.

У реализацију овогодишње манифестације Музеј је укључио већи број волонтера. На овај начин, пружили смо могућност младим људима да стекну драгоцено искуство које ће им помоћи у будућем професионалном раду.

Пратећи програм Салона архитектуре увек доноси низ занимљивих тема, догађаја, гостију и изложби. Осмишљен је интезиван пратећи програм за 44. Салон архитектуре.  Панели, радионице и предавања одржаваће се уторком и четвртком од 18 сати. Стручна вођења кроз изложбу биће средом у 18 сати и суботом у 13 сати.

www.salonarhitekture.rs

Фотографије са отварања изложбе

Ауторка фотографија: Јована Јаребица