46. Dečji oktobarski salon - Dositej

46. Dečji oktobarski salon - Dositej

Godina znanja 1811-2011.

06 - 27. oktobar 2011.

Galerije u prizemlju MPU
Izložbu otvara Mirjana Dragaš, direktorka Zadužbine „Dositej Obradović“
Muzički program izvešće Dečji hor RTS-a, dirigent Snežana Despotović

Prateća izložba:
Četvrtak, 6. oktobar u 19 časova,  Galerija Žad MPU

Na otvaranju izložbe Predraga Todorovića „Ilustracije iz edicije Izabrane basne  Dositeja Obradovića“ govoriće Džoja Ratković Gavela, ilustratorka i Timoti Bajford, reditelj i stvaralac za decu

Kustos izložbe: Angelina Folgić Korjak, muzejska savetnica
Kustos saradnik: Jelena Knežević

U Muzeju primenjene umetnosti u periodu od 6. do 27. oktobra 2011. godine održaće se 46. Dečji oktobarski salon. Dečji salon je tradicionalna izložba koja se održava svake godine u mesecu oktobru, i predstavlja jednu od najvećih manifestacija dečjeg likovnog stvaralaštva na našem prostoru.

Ovogodišnji Dečji salon, na predlog Zadužbine Dositeja Obradovića, posvećen je životu, delu i radu Dositeja Obradovića, a 2011. godina obeležena je kao godina Znanja, u kojoj se navršava 200 godina od kako je veliki Dositej postao ministar prosvete i 200 godina od njegove smrti. Na izložbi će biti prikazano 277 dečjih radova koji prezentuju epohu u kojoj je Dositej živeo, njegova putovanja, prosvetiteljski rad, portrete, i u najvećoj meri basne koje je priređivao. Radovi izrađeni u različitim tehnikama, delo su dece uzrasta od 5. do 15. godine života.