46. Дечји октобарски салон - Доситеј

46. Дечји октобарски салон - Доситеј

Година знања 1811-2011.

06 - 27. октобар 2011.

Изложба Предрага Тодоровића

Илустрације из едиције Изабране басне Доситеја Обрадовића

6 – 27. октобар 2011.

Свечано отварање
Четвртак, 6. октобар у 19 часова,  Галерија Жад МПУ

На отварању изложбе Предрага Тодоровића „Илустрације из едиције Изабране басне  Доситеја Обрадовића“ говориће Џоја Ратковић Гавела, илустраторка и Тимоти Бајфорд, редитељ и стваралац за децу

Овде можете преузети говор Тимотија Бајфорда

Посебну изложбу, на овогодишњој манифестацији, чине илустрације Предрага Тодоровића којима су илустроване три књиге изабраних басни Доситеја Обрадовића у издању Задужбине „Доситеја Обрадовића“, а које ће бити изложене у Галерији Жад МПУ.

У жељи да се басне и сликом приближе деци, Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је одлучила да један број басни објави и да, на овај начин, сликом која говори и која буди машту, уђе у текст саме басне, као поучне кратке приче у којој животиње добијају карактере из живота. Тиме се врлина басне још више истиче, а читалац остаје запитан о нама самима и нашим наравима. Овај креативан задатак, изванредним цртачким умећем, на духовит и маштовит начин успешно је реализовао сликар и илустратор Предраг Тодоровић. Књиге је приредио др Миодраг Матицки.

Предраг Тодоровић је рођен 1967. год. у Београду. Дипломирао је сликарство на ФЛУ у Београду 1991. год. Магистрирао је на одсеку за зидно сликарство – мозаик 1994. год. Члан УЛУС-а од 1993. год. Има статус самосталног уметника.

Његова дела се налазе у музејима, галеријама и приватним збиркама у земљи и иностранству. Излагао је на многобројним самосталним и групним изложбама, од којих су најважније Октобарски салон Београда, Пролећне изложбе УЛУСа, изложбе „Златно перо“, интернационална изложба илустрација у Барселони, интернационална изложба илустрација у Братислави, групне изложбе мозаика, групне изложбе акварела итд. Добитник је неколицине награда за илустрацију, акварел, мозаик.