46. Dečji oktobarski salon - Dositej

46. Dečji oktobarski salon - Dositej

Godina znanja 1811-2011.

06 - 27. oktobar 2011.

Izložba Predraga Todorovića

Ilustracije iz edicije Izabrane basne Dositeja Obradovića

6 – 27. oktobar 2011.

Svečano otvaranje
Četvrtak, 6. oktobar u 19 časova,  Galerija Žad MPU

Na otvaranju izložbe Predraga Todorovića „Ilustracije iz edicije Izabrane basne  Dositeja Obradovića“ govoriće Džoja Ratković Gavela, ilustratorka i Timoti Bajford, reditelj i stvaralac za decu

Ovde možete preuzeti govor Timotija Bajforda

Posebnu izložbu, na ovogodišnjoj manifestaciji, čine ilustracije Predraga Todorovića kojima su ilustrovane tri knjige izabranih basni Dositeja Obradovića u izdanju Zadužbine „Dositeja Obradovića“, a koje će biti izložene u Galeriji Žad MPU.

U želji da se basne i slikom približe deci, Zadužbina „Dositej Obradović“ je odlučila da jedan broj basni objavi i da, na ovaj način, slikom koja govori i koja budi maštu, uđe u tekst same basne, kao poučne kratke priče u kojoj životinje dobijaju karaktere iz života. Time se vrlina basne još više ističe, a čitalac ostaje zapitan o nama samima i našim naravima. Ovaj kreativan zadatak, izvanrednim crtačkim umećem, na duhovit i maštovit način uspešno je realizovao slikar i ilustrator Predrag Todorović. Knjige je priredio dr Miodrag Maticki.

Predrag Todorović je rođen 1967. god. u Beogradu. Diplomirao je slikarstvo na FLU u Beogradu 1991. god. Magistrirao je na odseku za zidno slikarstvo – mozaik 1994. god. Član ULUS-a od 1993. god. Ima status samostalnog umetnika.

Njegova dela se nalaze u muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Izlagao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, od kojih su najvažnije Oktobarski salon Beograda, Prolećne izložbe ULUSa, izložbe „Zlatno pero“, internacionalna izložba ilustracija u Barseloni, internacionalna izložba ilustracija u Bratislavi, grupne izložbe mozaika, grupne izložbe akvarela itd. Dobitnik je nekolicine nagrada za ilustraciju, akvarel, mozaik.