47. Dečji oktobarski salon - Beograd grad kulture

47. Dečji oktobarski salon - Beograd grad kulture

Dečja umetnička atrakcija

04 - 27. oktobar 2012.

Izložbu će otvoriti Rada Đuričin, dramska umetnica.
Muzički program: Hor „Deca sa Meseca“ iz Doma za decu i omladinu „Vera Radivojević“, Bela Crkva.
Dodela diploma i nagrada: četvrtak, 25. oktobar 2012. u 18 časova.

Kustosi izložbe Odseka edukacije Muzeja primenjene umetnosti: Angelina Folgić Korjak, muzejska savetnica i Jelena Knežević, kustos.
Organizator: Muzej primenjene umetnosti

Ovogodišnja izložba 47. dečjeg oktobarskog salona posvećena je temi pod nazivom Beograd, grad kulture – dečja umetnička atrakcija. Muzej primenjene umetnosti na ovaj način želi da podstakne decu i mlade da u svom gradu razumeju i poštuju bogatstvo istorije i umetničkih spomenika u kojima se nalazi veliko nasleđe kulturne baštine, da upoznavaju ono što je za generacije koje su živele pre njih bilo nezaboravno iskustvo, da na mapi Beograda iscrtaju svoje viđenje grada u kome odrastaju i da pronađu obeležja po kojima se on razlikuje od drugih metropola na svetu.

U novije doba Beograd se menjao i obnavljao svoju sliku i izgled prestonice čija je prebogata istorija opisana perom putopisaca i pesnika, bojom i potezom slikara i grafičara. Želeli smo da mladi otkrivajući sliku i priču o Beogradu otkriju poznata mesta i delove prestonog grada koje imaju simboličan značaj, pulsiraju energijom i ritmom čineći bogatstvo savremenog života, gde se tokom sezone odigravaju brojne kulturne manifestacije, festivali, sportska nadmetanja, muzički događaji. Posebno je važno da u ovom procesu, stvarajući radove za izložbu, deca i mladi razvijaju svest o pripadnosti kulturnom identitetu, koji je poznat kao prijateljska i kulturna atmosfera Beograda, kao i da u svom gradu pronađu i identifikuju sopstveno iskustvo s pojedinim prirodnim, geografskim, kulturnim i umetničkim atrakcijama.

Brojne predstave koje su deca kreirala vezane su upravo za najpoznatije delove Beograda poput Kalemegdana, Tašmajdana, zgrade Beograđanke, i nezaobilazne beogradske panorame, spomenik Pobedniku, spomenik knezu Mihailu, aerodrom, avalski toranj, novi most na Adi, Crkvu Svetog Save, Sabornu crkvu. Veliki broj radova prispelih na konkurs omogućio je selektorima da se opredele za najuspelija rešenja i nagrade najbolje.

Aleksa Nedeljković, VII razred

Most na Adi, fotografija O.Š. France Prešern, Beograd

Larisa Ristić, VII razred

Oluja na Kalemegdanu, fotografija O.Š. France Prešern, Beograd