49. Dečji oktobarski salon - Ja volim sport

49. Dečji oktobarski salon - Ja volim sport

02 - 25. oktobar 2014.

Svečano otvaranje:
Izložbu će otvoriti Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu za omladinu i sport
Program: Vokalna grupa „Nađi svoju zvezdu“ Snežane Despotović
Dodela diploma i nagrada: četvrtak, 23. oktobar 2014. u 18 časova
Kustosi izložbe: Angelina Folgić Korjak, muzejska savetnica i Jelena Knežević, kustos
Organizator: Muzej primenjene umetnosti

 Ja volim sport

49.dečji oktobarski salon posvećen je fizičkoj kulturi i kulturi sporta i nosi naziv Ja volim sport. Na konkurs MPU stigli su radovi koji govore o stvaralačkom umeću naših učesnika, ali i o ljubavi prema pojedinim sportskim disciplinama, sportskim događajima i sportistima. Koristeći se različitim materijalima i tehnikama, učesnici su došli do uspelih rešenja – od prikaza grupnih i pojedinačnih sportova, do idejnih rešenja za trofeje, medalje, lopte i zaštitne znake. Ove godine pristiglo je više od 3000 radova, od čega je selekciona komisija sastavljena od stručnjaka muzeja izdvojila 177 radova koji će biti izloženi.

Učenici su mladi autori uzrasta od 5-15 godina iz predškolskih ustanova, osnovnih škola i brojnih radionica, privatnih ateljea iz Beograda, Aranđelovca, Niša, Velike Plane, Vršca, Podgorice, Novog Pazara, Kovina, Dolova, Sremčice, Resnika, Sopota, Nove Pazove, Belegiša, Mladenovca, Negotina.

Izloženi radovi izvedeni su tehnikama, tempere, pastela, flomastera, papir-mašea, a prisutni su i radovi od keramike, plastelina i brojnih kombinovanih tehnika koje svojom imaginacijom kreiraju deca i učenici posvećeni umetničkom radu.

Stručni žiri izdvojiće najuspelije radove koji će biti nagrađeni posebnim diplomama i koji posle završetka izložbe ostaju u Zbirci dečje umetnosti Muzeja primenjene umetnosti.

“Ovogodišnjom temom želeli smo da usmerimo pažnju na sadržaje posvećene negovanju telesne aktivnosti kao izvora zdravlja, igre i tolerancije među mladima i decom. Povezivanjem sporta i primenjene umetnosti stvorena je kreativna atmosfera za kombinovanje sportskih i umetničkih disciplina. Učesnike konkursa smo uputili da inspiraciju pronađu u svim aspektima sporta, počevši od sportskih igara dece predškolskog uzrasta, fiskulture i sportskog dana u školi, do sportskih takmičenja, šampionata i globalnih sportskih susreta, kao što su olimpijade.

Razvijajući snažnu volju da ostvari što bolji rezultat i postigne pobedu, uspešan sportista može postati uzor mladima u razvijanju sopstvenih potencijala u svakodnevnim životnim okolnostima.“, napisala je Angelina Folgić Korjak u tekstu kataloga 49.dečjeg oktobarskog salona.

Sve detaljnije informacije o izložbi i radioničkom programu 49. dečjeg oktobarskog salona istaknute su na stranici Radionice.

Izbor radova

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović
(osim nekoliko skeniranih radova).

 

Tekst o 49. dečjem oktobarskom salonu možete preuzeti u PDF forma

49. dos – Ja volim sport