50. Дечји октобарски салон - Умеће стварања

50. Дечји октобарски салон - Умеће стварања

01 - 24. октобар 2015.

Изложбу ће отворити: Срето Бошњак, историчар уметности, оснивач Салона
У програму учествују:
Дечји хор РТС-а под руководством Снежане Деспотовић, Позоришна трупа „Трицикл“ и П.У. „Машана“, Београд
Сцена из представе „Наш Мика“
Водитељи: Радивој Кнежевић и Ирина Јнковић
Додела диплома награђеним учесницима: четвртак, 22. октобар 2015. у 18 часова
Кустоси изложбе: Ангелина Фолгић Корјак, музејска саветница и Јелена Кнежевић, кустос
Mанифестација Музеја примењене уметности Дечји октобарски салон ове године обележава велики јубилеј, пет деценија постојања. Ова стална годишња изложба представља један посебан вид рада са младима и по много чему је јединствена у нашој средини. У време оснивања као пионирски подухват сарадње Музеја и ликовних педагога у школама започет је пројекат који је имао вишеструке циљеве. Тежња је била да се пољем примењене уметности обогати ликовна педагогија и да наставни садржаји добију разноврсност и квалитет. Намера Музеја била је да с ликовним педагозима и ученицима оствари континуирану сарадњу, како би познавање и практиковање примењене уметности обогатило форме рада које су биле предвиђене наставним планом и програмом. Покретањем једне сталне изложбене музејске манифестације настојали смо да, код деце и младих кроз ликовни рад и поимање ликовних вредности, развијамо дететове стваралачке способности. Захваљујући сталној вези са музејским стручњацима и еминентним уметницима и педагозима из области примењене уметности успостављене су вредности којима се тежило у раду са најмлађом популацијом. Сарадња с ликовним педагозима, васпитачима, примењеним уметницима и професорима Факултета примењених уметности омогућила је продор савремених искустава, њихово прихватање и проверавање у школској пракси. Висок стандард у едукацији уметности уз поштовање личности детета обухватио велики број нараштаја и омогућио изванредно искуство у првом сусрету деце са уметношћу и стваралаштвом.

Ангелина Фолгић Корјак, музејска саветница

Умеће стварања / Осврт на дечје радове 50. Салона

Oвогодишњи салон има општу тему чији je назив Умеће стварања и посвећен је управо оном истом основном задатку који дечји октобарски салон из године у годину настоји да испуни, а то је како деци приближити уметност стварања, а стручној и општој популацији феноменологију дечјег израза и приступа уметности. Умеће стварања је оно што је спајало генерације учесника са институцијом Музеја примењене уметности, због чега смо решили да јубиларни педесети Салон посветимо управо овој теми.

На овогодишњи конкурс пристигло је преко три хиљаде радова из различитих установа, школа, вртића и приватних атељеа за рад са децом узраста од 5 до 15 година, са територије Србије, Републике Српске и Црне Горе. Међу учесницима има оних који се поново појављују на Салону, али има и нових који први пут излажу, што представља велико задовољство како за њих саме, тако и за организаторе изложбе. Због великог броја учесника селекциона комисија изабрaла је да се на изложби нађе 370 радова. Учествује 107 установа.

Различити у својим димензијама и облицима, радови су направљени у разноврсним техникама и медијима попут: цртежа, илустрације, колажа, графике, фотографије, керамике, као и комбинацијом више техника. Користећи се различитим инспирацијама да би дочарали умеће стварања наши учесници су у својим радовима представили: своје љубимце, пријатеље, породицу, природу, пределе, занимљиве приче, песме, басне, бајке, инспирисали су се истинитим али и измишљеним догађајима, личностима, уметницима, традиционалним и историјским темама.

Јелена Кнежевић, кустос

Избор радова

Фотографије са отварања изложбе

Фотографије са доделе награда

Кроз Музеј и уметност

01 (1)

02 (1)

03 (1)

04 (1)

Текст о 50. дечјем октобарском салону можете преузети у PDF формату:

50. дос – Умеће стварања