50. Dečji oktobarski salon - Umeće stvaranja

50. Dečji oktobarski salon - Umeće stvaranja

01 - 24. oktobar 2015.

Izložbu će otvoriti: Sreto Bošnjak, istoričar umetnosti, osnivač Salona
U programu učestvuju:
Dečji hor RTS-a pod rukovodstvom Snežane Despotović, Pozorišna trupa „Tricikl“ i P.U. „Mašana“, Beograd
Scena iz predstave „Naš Mika“
Voditelji: Radivoj Knežević i Irina Jnković
Dodela diploma nagrađenim učesnicima: četvrtak, 22. oktobar 2015. u 18 časova
Kustosi izložbe: Angelina Folgić Korjak, muzejska savetnica i Jelena Knežević, kustos
Manifestacija Muzeja primenjene umetnosti Dečji oktobarski salon ove godine obeležava veliki jubilej, pet decenija postojanja. Ova stalna godišnja izložba predstavlja jedan poseban vid rada sa mladima i po mnogo čemu je jedinstvena u našoj sredini. U vreme osnivanja kao pionirski poduhvat saradnje Muzeja i likovnih pedagoga u školama započet je projekat koji je imao višestruke ciljeve. Težnja je bila da se poljem primenjene umetnosti obogati likovna pedagogija i da nastavni sadržaji dobiju raznovrsnost i kvalitet. Namera Muzeja bila je da s likovnim pedagozima i učenicima ostvari kontinuiranu saradnju, kako bi poznavanje i praktikovanje primenjene umetnosti obogatilo forme rada koje su bile predviđene nastavnim planom i programom. Pokretanjem jedne stalne izložbene muzejske manifestacije nastojali smo da, kod dece i mladih kroz likovni rad i poimanje likovnih vrednosti, razvijamo detetove stvaralačke sposobnosti. Zahvaljujući stalnoj vezi sa muzejskim stručnjacima i eminentnim umetnicima i pedagozima iz oblasti primenjene umetnosti uspostavljene su vrednosti kojima se težilo u radu sa najmlađom populacijom. Saradnja s likovnim pedagozima, vaspitačima, primenjenim umetnicima i profesorima Fakulteta primenjenih umetnosti omogućila je prodor savremenih iskustava, njihovo prihvatanje i proveravanje u školskoj praksi. Visok standard u edukaciji umetnosti uz poštovanje ličnosti deteta obuhvatio veliki broj naraštaja i omogućio izvanredno iskustvo u prvom susretu dece sa umetnošću i stvaralaštvom.

Angelina Folgić Korjak, muzejska savetnica

Umeće stvaranja / Osvrt na dečje radove 50. Salona

Ovogodišnji salon ima opštu temu čiji je naziv Umeće stvaranja i posvećen je upravo onom istom osnovnom zadatku koji dečji oktobarski salon iz godine u godinu nastoji da ispuni, a to je kako deci približiti umetnost stvaranja, a stručnoj i opštoj populaciji fenomenologiju dečjeg izraza i pristupa umetnosti. Umeće stvaranja je ono što je spajalo generacije učesnika sa institucijom Muzeja primenjene umetnosti, zbog čega smo rešili da jubilarni pedeseti Salon posvetimo upravo ovoj temi.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je preko tri hiljade radova iz različitih ustanova, škola, vrtića i privatnih ateljea za rad sa decom uzrasta od 5 do 15 godina, sa teritorije Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Među učesnicima ima onih koji se ponovo pojavljuju na Salonu, ali ima i novih koji prvi put izlažu, što predstavlja veliko zadovoljstvo kako za njih same, tako i za organizatore izložbe. Zbog velikog broja učesnika selekciona komisija izabrala je da se na izložbi nađe 370 radova. Učestvuje 107 ustanova.

Različiti u svojim dimenzijama i oblicima, radovi su napravljeni u raznovrsnim tehnikama i medijima poput: crteža, ilustracije, kolaža, grafike, fotografije, keramike, kao i kombinacijom više tehnika. Koristeći se različitim inspiracijama da bi dočarali umeće stvaranja naši učesnici su u svojim radovima predstavili: svoje ljubimce, prijatelje, porodicu, prirodu, predele, zanimljive priče, pesme, basne, bajke, inspirisali su se istinitim ali i izmišljenim događajima, ličnostima, umetnicima, tradicionalnim i istorijskim temama.

Jelena Knežević, kustos

Izbor radova

Fotografije sa otvaranja izložbe

Fotografije sa dodele nagrada

Kroz Muzej i umetnost

01 (1)

02 (1)

03 (1)

04 (1)

Tekst o 50. dečjem oktobarskom salonu možete preuzeti u PDF formatu:

50. dos – Umeće stvaranja