53. Дечји октобарски салон

53. Дечји октобарски салон

„Бајке – било једном“

29. септембар - 27. октобар 2018.

53. Дечји октобарски салон

Свечано отварање: Субота, 29. септембар 2018. у 13:00, МПУ

Програм:

  • Додела диплома и награда
  • Програм у извођењу ученика музичке школе „Петар Коњовић“, Београд (Софија Миленковић – флаута, Кристина Петрић – сопран, Катарина Дакић – сопран, Лука Додочић – баритон, клавирски сарадник: Катарина Ранковић)

Аутори каталога и изложбе: Милица Цукић, музејски саветник и Леа Зеи, ликовни педагог

Организатор: Музеј примењене уметности

Бајкe – било једном… слоган је под којим ће бити одржан 53. Дечји октобарски салон Музеја примењене уметности, током октобра месеца 2018. године.

Бајка је најстарија врста човековог усменог стваралаштва. Име потиче од речи „бајати“, што значи приповедати, измишљати, мађијати. Бајке имају изузетно значајну улогу у процесу одрастања сваког детета, помажући му да пронађе свој пут и смисао живота. Бајке увек на веома добар начин подучавају како да се разликује добро од зла, јер су њихове лекције јасне и деци.  Бајке уче децу да размишљају критички  тако што јасно показују последице одлука и дела главних јунака. Бајке нам проширују видике и подстичу дечју машту.  Виле, чаробњаци или дивови улазе у наш свет реалности и наводе нас да размишљамо како би то било да су стварни и шта би се онда догодило? Иако знамо да бајке нису истините, волимо да верујемо у њихову чаролију. Зато је ова велика тема, посебно  значајна за развој деце и њихове креативности, била наш предлог ликовним педагозима ове године.

Према пропозицијама манифестације, на конкурс који расписује Музеј, могу да се пријаве деца узраста од 4 до 14 година (предшколске установе, школе, дечји ликовни атељеи, дечји културни центри и сличне дечје установе и асоцијације). На конкурс 53. Дечјег октобарског салона пријавило се 113 установа са 1.000 радова, од којих је Селекциони жири одабрао да се изложи 270 радова.

Пристигли радови показују завидан ниво у савладаним  техникама ликовне и, нарочито, примењене уметности. Када је реч о теми имамо другачију слику. На већини радова ликови и мотиви су измишљени или су инспирисани цртаћима, телевизијом, часописима. У мањој мери су заступљени традиционални ликови из познатих бајки на којима су одрастале генерације родитеља или бака и дека данашњих учесника. Време у коме живимо даје предност телефонима, компјутерима и брзом протоку информација и сензација, док се за „старомодно“ читање бајки нема времена, нити интересовања. Као да су заказали и родитељи и педагози, немајући довољно стрпљења и мотивације да се изборе са изазовима новога доба. А ко је на губитку?

Радионички програм

Одржавањем радионичког програма у оквиру пратећег програма 53. Дечјег октобарског салона желимо да оживимо добру праксу читања бајки, које ће бити инспирација за практичан рад деце. Изведени радови учесника на радионицама биће приказани на посебној изложби која ће, у завршници, допунити изложбу конкурсних радова. Радионицу за децу предшколског узраста осмислила је и реализује је Мирјана Димитријевић, ликовни педагог, а за децу основношколског узраста то је мр Катарина Булајић Павловић, ликовни педагог.

Позивница

Фотографије са отварања изложбе и доделе награда

Аутор фотографија: Веселин Милуновић