53. Dečji oktobarski salon

53. Dečji oktobarski salon

„Bajke – bilo jednom“

29. septembar - 27. oktobar 2018.

53. Dečji oktobarski salon

Svečano otvaranje: Subota, 29. septembar 2018. u 13:00, MPU

Program:

  • Dodela diploma i nagrada
  • Program u izvođenju učenika muzičke škole „Petar Konjović“, Beograd (Sofija Milenković – flauta, Kristina Petrić – sopran, Katarina Dakić – sopran, Luka Dodočić – bariton, klavirski saradnik: Katarina Ranković)

Autori kataloga i izložbe: Milica Cukić, muzejski savetnik i Lea Zei, likovni pedagog

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

Bajke – bilo jednom… slogan je pod kojim će biti održan 53. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti, tokom oktobra meseca 2018. godine.

Bajka je najstarija vrsta čovekovog usmenog stvaralaštva. Ime potiče od reči „bajati“, što znači pripovedati, izmišljati, mađijati. Bajke imaju izuzetno značajnu ulogu u procesu odrastanja svakog deteta, pomažući mu da pronađe svoj put i smisao života. Bajke uvek na veoma dobar način podučavaju kako da se razlikuje dobro od zla, jer su njihove lekcije jasne i deci.  Bajke uče decu da razmišljaju kritički  tako što jasno pokazuju posledice odluka i dela glavnih junaka. Bajke nam proširuju vidike i podstiču dečju maštu.  Vile, čarobnjaci ili divovi ulaze u naš svet realnosti i navode nas da razmišljamo kako bi to bilo da su stvarni i šta bi se onda dogodilo? Iako znamo da bajke nisu istinite, volimo da verujemo u njihovu čaroliju. Zato je ova velika tema, posebno  značajna za razvoj dece i njihove kreativnosti, bila naš predlog likovnim pedagozima ove godine.

Prema propozicijama manifestacije, na konkurs koji raspisuje Muzej, mogu da se prijave deca uzrasta od 4 do 14 godina (predškolske ustanove, škole, dečji likovni ateljei, dečji kulturni centri i slične dečje ustanove i asocijacije). Na konkurs 53. Dečjeg oktobarskog salona prijavilo se 113 ustanova sa 1.000 radova, od kojih je Selekcioni žiri odabrao da se izloži 270 radova.

Pristigli radovi pokazuju zavidan nivo u savladanim  tehnikama likovne i, naročito, primenjene umetnosti. Kada je reč o temi imamo drugačiju sliku. Na većini radova likovi i motivi su izmišljeni ili su inspirisani crtaćima, televizijom, časopisima. U manjoj meri su zastupljeni tradicionalni likovi iz poznatih bajki na kojima su odrastale generacije roditelja ili baka i deka današnjih učesnika. Vreme u kome živimo daje prednost telefonima, kompjuterima i brzom protoku informacija i senzacija, dok se za „staromodno“ čitanje bajki nema vremena, niti interesovanja. Kao da su zakazali i roditelji i pedagozi, nemajući dovoljno strpljenja i motivacije da se izbore sa izazovima novoga doba. A ko je na gubitku?

Radionički program

Održavanjem radioničkog programa u okviru pratećeg programa 53. Dečjeg oktobarskog salona želimo da oživimo dobru praksu čitanja bajki, koje će biti inspiracija za praktičan rad dece. Izvedeni radovi učesnika na radionicama biće prikazani na posebnoj izložbi koja će, u završnici, dopuniti izložbu konkursnih radova. Radionicu za decu predškolskog uzrasta osmislila je i realizuje je Mirjana Dimitrijević, likovni pedagog, a za decu osnovnoškolskog uzrasta to je mr Katarina Bulajić Pavlović, likovni pedagog.

Pozivnica

Fotografije sa otvaranja izložbe i dodele nagrada

Autor fotografija: Veselin Milunović