54. Dečji oktobarski salon

54. Dečji oktobarski salon

Čuvajmo prirodu, da bi ona sačuvala nas

28. septembar - 31. oktobar 2019.

54. Dečji oktobarski salon - Čuvajmo prirodu, da bi ona sačuvala nas

Svečano otvaranje: subota, 28. septembar 2019. u 13:00, MPU

  • Dodela diploma i nagrada
  • Muzički program: Dečji hor RTS-a „Kolibri“ izvodi numeru Planeta

Autori kataloga i izložbe: Milica Cukić, muzejski savetnik i Lea Zei, likovni pedagog

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

Čuvajmo prirodu, da bi ona sačuvala nas slogan je pod kojim će biti održan 54. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti, tokom oktobra meseca 2019. godine.

Razvoj civilizacije doneo je čoveku veliki napredak u svim oblastima života. Međutim, stvaranjem potrošačkog društva, čovek je počeo nemilosrdno i svakodnevno da zagađuje planetu Zemlju. U svojoj oholosti, zaboravili smo koliko zavisimo od prirode. Dovoljno je navesti primer bačene plastične boce kojoj treba oko 4.000 godina da se razgradi. Znamo da je svaki problem rešiv, ukoliko postoji dobra volja za njegovim savladavanjem. Odgovornim korišćenjem novih tehnologija i primenom zakona o zaštiti čovekove sredine manje bismo zagađivali vazduh koji udišemo, vodu koju pijemo i zemlju koja nas hrani. Takođe, korišćenjem obnovljivih izvora energije, smanjili bismo ispuštanja štetnih gasova u vazduh i potrošnju fosilnih goriva.

Izborom ove teme želimo da snažno ukažemo na ugroženost prirode, na čovekov nemar u odnosu na nju i sve opasnosti koje prete životu na Zemlji. Zato preporučujemo deci da obraćaju pažnju na nešto što nije stvorila ljudska ruka: zvezdu, planinu, potok ili šumu, da ih zavole i da brinu o njima. Lepota prirode je neizmerna, a kako da je čuvamo trebalo bi da učimo još od vrtića. Čuvajmo prirodu i obezbedićemo svoju i budućnost narednim generacijama.

Na ovogodišnji konkurs koji je raspisao Muzej primenjene umetnosti povodom održavanja 54. Dečjeg oktobarskog salona prijavilo se 100 ustanova sa 920 radova. Selekcioni žiri u sastavu: Dragana Poleti, istoričar umetnosti i Lea Zei, likovni pedagog, odabrale su 350 radova za izlaganje. Većina pristiglih radova na konkurs izvedena je tradicionalnim slikarskim tehnikama kao što su tempera, pastel, kolaž ili kombinovane tehnike na papiru. Prisutne su i crtačke i grafičke tehnike kao što su: olovka, litografija, linorez i karton-tisak. Izdvajaju se trodimenzionalni radovi od recikliranog materijala, izrađeni od flaša i čepova. Neki pedagozi se već tradicionalno opredeljuju za ređe tehnike kao što su asamblaž  ili papir-maše.

U izboru tema dominira živopisni podvodni svet riba i šareni svet ptica. Među motivima često se pojavljuje zemaljska kugla, koja se transponuje u otpad ili čak atomsku bombu. Serija maski na temu Černobila izaziva zebnju, pa i strah, dok druga serija maski izrađenih od prirodnih materijala (kim, mak, sočivo, kukuruz, seno, drvo) budi nadu i optimizam. Posetioci izložbe videće meduze, haljinu i šešir oblikovane od plastičnih kesa, kao i neobičan čiviluk, lampicu, cvetni sto i … još mnogo toga.

Radionički program

Dečji oktobarski salon pratiće bogat radionički program u realizaciji muzejskog likovnog pedagoga Lee Zei, kao i stručnjaka po pozivu Nevene Popović, Katarine Bulajić Pavlović, Mirjane Dimitrijević, Lidije Seničar. Radionice su osmišljene u želji da deca razviju svest o osnovnim ekološkim pojmovima, problemima odlaganja otpada i postupcima kako se kroz kreativnu igru i likovno oblikovanje otpad može ponovo iskoristiti. Deca će na radionicama imati mogućnost da kroz pravilnu upotrebu neiskorišćenog materijala-smeća, uz likovnu intervenciju, potpuno menjaju izgled i namenu predmeta. Oblikovanjem materijala koji nas okružuje (karton, pet ambalaža, plastične kese, papirna masa, žica, elektronski otpad…) izrađivaće se skulpture, slike, reljefi i bareljefi, makete, maske.

Dečji oktobarski salon svake godine poseti između 1000 i 2000 dece, od kojih par stotina učestvuje u radioničkim programima. Na taj način Muzej ostvaruje svoj prvobitni cilj koji je od samog osnivanja manifestacije bio razvoj dečjeg stvaralaštva u oblasti likovne i primenjene umetnosti, ali i formiranje buduće muzejske publike.

Fotografije sa otvaranja izložbe i dodele nagrada

Autor fotografija: Veselin Milunović