55. Dečji oktobarski salon

55. Dečji oktobarski salon

Moj kućni ljubimac

10. oktobar - 28. novembar 2020.

55. Dečji oktobarski salon - „Moj kućni ljubimac“

Autori kataloga i izložbe: Milica Cukić, muzejski savetnik i Lea Zei, likovni pedagog

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

Moj kućni ljubimac“ slogan je pod kojim će biti održan 55. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti, oktobra meseca 2020. godine.

Muzej primenjene umetnosti je raspisao konkurs za 55. Dečji oktobarski salon u februaru mesecu ove kalendarske godine. Nismo ni slutili da će nas već narednog meseca, kao uostalom i čitav svet, zadesiti pandemija virusa KOVID-19. Tako se čitavo društvo našlo u teškoj zdravstvenoj krizi. Narednih meseci pratili smo i prolazili kroz okolnosti koje su same po sebi bile teške i psihički opterećujuće, i koje, na žalost, još uvek traju. Ali šta je ono što je moglo da nas razgali, opusti, i da nam ulije optimizam proteklih meseci. To su naši kućni ljubimci.

Čini se, iz ove perspektive, da je tema koju smo ove godine zadali, na najbolji način, animirala veliki broj mališana i dece. U situaciji ograničenog kretanja, kada su izostajale mnoge redovne dečje, sportske ili porodične i društvene aktivnosti, naši mladi učesnici su se priklonili svojim kućnim ljubimcima. Oni su im bili i uteha i spas, ali i velika inspiracija da iskažu svoje kreativne potencijale.

Životinje deci prave društvo, one su naše veliko blago i zbog toga ih treba dobro paziti i čuvati. Sama činjenica da ljubimca treba pomaziti, nahraniti, prošetati ili odvesti kod veterinara, decu čini odgovornim i boljim malim ljudima. Sve ukućane ljubimci okupljaju u zajedničkoj aktivnosti. Deljenje i igra sa kućnim ljubimcima decu uči poštovanju tuđih osećanja. Takođe, igrajući se sa životinjama naša deca manje vremena provode uz elektronske uređaje. Ljubimci ih rasterećuju napetosti i stresa.

Kada je reč o bolesnoj deci, a posebno o deci sa posebnim potrebama, treba istaći da su mnoga istraživanja ukazala na veoma značajnu ulogu kućnih ljubimaca i životinja. Nesebična privrženost i čista ljubav ovih dragih bića blagotvorno utiču na zdravstveno stanje zdrave, a posebno bolesne dece.

Na ovogodišnji konkurs za 55. Dečji oktobarski salon prijavilo se 70 ustanova sa 766 radova. Selekcioni žiri u sastavu: Marija Labudović, dipl. dizajner i konzervator tekstila i Lea Zei, likovni pedagog, odabrale su 350 radova za izlaganje. Većina dvodimenzionalnih radova pristiglih na konkurs izvedena je slikarskim tehnikama (tempera, suvi pastel, ili kombinovane tehnike na papiru). Od motiva dominiraju psi, mačke, papagaji i konji. Među radovima o kućnim ljubimcima zaspupljeni su i zeke, kornjače, ribice, ptice, ali i vukovi, ježevi, tigrići, egzotične ribe i bube, kao i neodoljivi lenjivci.

Dečji oktobarski salon svake godine poseti nekoliko hiljada dece, od kojih nekoliko stotina učestvuje u radioničkim programima. Ova jesen će biti specifična jer ćemo morati da ograničimo broj posetilaca na izložbi, kao i broj učesnika na radionicama, poštujući propisane mere zaštite od virusa KOVID-19. Iako će publike biti manje nego ranijih godina, potrudićemo se da ljubitelji ove popularne manifestacije ne budu uskraćeni za sve male radosti i kreativne izazove, zbog kojih ova manifestacija tako dugo i uspešno traje.

Fotografije sa dodele nagrada

Autor fotografija: Veselin Milunović