55. MAJSKA IZLOŽBA

55. MAJSKA IZLOŽBA

Tema: „Svetla budućnost“

12. maj - 03. jun 2023.

55. MAJSKA IZLOŽBA

Organizatori: ULUPUDS, MPU, Muzej grada Beograda i Dom vojske Srbije (Medijacentar „Odbrana“)

3. jun 2023, Dodela nagrada na zatvaranju izložbe i koncert benda AufWiedersehen

 

Tema ovogodišnje Majske izložbe „Svetla budućnost“ ima za cilj da preispita percepciju autora i predstavi različitost sagledavanja stvarnosti i njene estetizacije kroz različite medije umetničkog iskaza. Iako zvučno optimistična, ova tema ne nameće isključiv stav u pogledu na budućnost, već navodi autore da istaknu sopstveni stav o savremenom društvu i frakcijama koje se događaju na globalnom nivou. Svakako, tema se može učitati i kao ironična, ili naivna – u zavisnosti od individualne recepcije svakodnevnog života. S druge strane, možemo razumeti da je kreiranjem umetničkih objekata stvarnost sklona unutrašnjoj dekonstrukciji i težnji za eskapizmom.

“Svetla budućnost” je i iščekivanje, maštanje, projekcija kojom se realnost presvlači optimizmom, ali i duh nesumnjive radosti koji je bio prisutan u vremenima revolucionarnih promena, kada se iskreno verovalo u svetlu budućnost, a što je u umetnosti iznedrilo niz avangardnih rešenja. Oslanjajući se na faktografiju, možemo da naslutimo da su ponovna kreiranja “novog vremena” moguća, i da unutar umetnosti ostaje prostor za inovativna sagledavanja kulture i vremenu kojem pripadamo.

U vremenu otuđenja i sveukupnog urušavanja vrednosti i sveta koji poznajemo, “SVETLA BUDUĆNOST” može da se tumači i kao otrežnjenje upravo kroz dekonstrukciju elemenata privida kako bi se sagledala (ne)svetala (ne)budućnost. Takvim pristupom bi se možda zapazili kodovi, ključevi tokova i damara savremenog sveta i umetnosti, koja je, izgleda, uz muziku jedna od retkih ljudskih disciplina koja je ostala dosledna sebi i svom Biću.

Pored glavnog programa u MPU, u prostoru Muzeja grada Beograda u Resaskoj ulici, publici će biti predstavljene i četiri prateće grupne izložbe: “Tri ugla arhitekture” autora arh. Vasilija Milunovića, arh. Jelene Ivanović Vojvodić i arh. Verice Krstić (dobitnici Glavne nagrade 54. Majske izložbe), “Svet kao volja i predstava” autorki Dragane Palavestre i Vesne Pavićević, “Inovativne eko metode u delima vizuelnih umetnika i dizajnera Crne gore” autorke Mirjane Bajić i “Svetla budućnost?” autorke Tanje Orbović.

Po prvi put će Majska izložba ove godine ugostiti i 10 umetnika iz UPIDIV-a, što doprinosi osnaživanju veze između umetničkih udruženja.