BOJE REČI

BOJE REČI

Izložba italijanskog ilustratora Alesandra Gotarda (SHOUT)

Gostujuća izložba 50. Zlatnog pera Beograda – 15. Međunarodnog bijenala ilustracije

08 - 20. novembar 2019.

BOJE REČI - Izložba italijanskog ilustratora Alesandra Gotarda (SHOUT)

Gostujuća izložba 50. Zlatnog pera Beograda – 15. Međunarodnog bijenala ilustracije

Svečano otvaranje: petak, 8. novembar 2019. godine u 19 h

Izložbu otvorila: Iva Leković, kustos 50. Zlatnog pera Beograda, uz prisustvo autora izložbe

Kustos-koordinator izložbe: Slobodan Jovanović, viši kustos MPU

Organizatori: Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i Italijanski institut za kulturu u Beogradu

SHOUT je prilično neobičan nadimak Alesandra Gotarda, koji je usvojio kao nom de crayon, i koji zvuči poprilično kontraintuitivno i deluje kao da je sušta suprotnost utisku kakav njegova umetnost odaje. Njegove ilustracije uopšte ne viču, one tiho šapuću. Međutim, one nisu baš u potpunosti utišane, i napravljene su na prefinjen način, sa dosta preciznosti.

SHOUT-ov upečatljiv glas je rezonantniji nego kod većine ilustratora današnjice, kao da njime želi opravdati svoj nadimak. On svoju snagu crpi iz savremenog verovanja da je manje više (više ili manje). Stoga, dok budete gledali njegovu izložbu, uočićete vizuelna svedočanstva koji nisu stvarana silom pesnice, već nežnom i izražajnom rukom.

Stiven Heler

Biografija umetnika

Alesandro Gotardo (SHOUT) rođen je u Pordenoneu u Italiji 1977. godine. Diplomirao je na odeljenju za ilustraciju Evropskog Instituta za Dizajn u Milanu. Aktivno je sarađivao sa velikim brojem italijanskih i međunarodnih izdavačkih i novinskih kuća uključujući: The New Yorker, TIME magazine, Newsweek, Saturday Evening Post, Le Monde, New York Times, Die Zeit, El Pais, Espresso, Einaudi, Coca Cola, American Express, Volkswagen, Lloyds of London, Penguin Random House, Little Brown, Simon & Shuster. Njegova dela su osvajala brojne nagrade, uključujući četiri zlatne i tri srebrne medalje od strane Društva ilustratora iz Njujorka, zlatnu medalju od Udruženja dizajnera publikacija, D&AD grafitnu olovku, kao i bronzanog lava u Kanu. Održao je samostalne izložbe u Los Anđelesu, Londonu, Montrealu i nekoliko gradova u Italiji; uključujući i retrospektivnu izložbu u Palati Kjerikati u Vićenci 2014. godine. Izdavačka kuća Taschen je njegova dela uvrstila u svoje antologijsko izdanje „Sto ilustratora“, a izdavačka kuća Laurence King Publishing u svoje antologijsko izdanje „Pedeset godina ilustracije“. Objavljene su dve retrospektivne monografije: „Mono Shout“ (Milano, 2010), i „On Shout“ (Milano, 2014).

Izbor radova

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Anamarija Vartabedijan