Budućnost korejske umetnosti oblikovanja stakla, koraci na Balkanu

Budućnost korejske umetnosti oblikovanja stakla, koraci na Balkanu

Izložba korejskog stakla

10. februar - 03. mart 2011.

Autor koncepcije izložbe i kataloga je umetnik oblikovanja stakla prof. ung-Won Park,, Korejski Nacionalni Univerzitet Umetnosti, Seul
Kustos izložbe: Mr Milica Cukić, muzejski savetnik, šef umetničkog odeljenja, Odsek za odnose s javnošću
Gostovanje izložbe umetnički oblikovanog stakla iz Južne Koreje pod nazivom „Budućnost korejske umetnosti oblikovanja stakla, koraci na Balkanu ( “ The Future of Korean Glass Formative Arts, Steps on Balkan„) u Muzeju primenjene umetnosti povod je da se podsetimo sopstvene bogate zbirke stakla.
Muzej primenjene umetnosti u Beogradu ima značajne kolekcije stakla. Poseduje kvalitetne primerke jagodinskog i paraćinskog stakla, dela Emila Galea, vredne primerke Državne manufakture Beča, kao i najvažnije radove savremenih umetnika, koji su obeležili istorijski i umetnički razvoj savremenog stakla u našoj sredini.
U Muzeju primenjene umetnosti, tokom šezdeset godina rada, priređene su 22 izložbe posvećene ovom mediju. Neke od njih bavile su se istorijskim pregledom razvoja umetničkog stakla dok drugi segment čine samostalne izložbe najznačajnijih umetnika koji su se izražavali u ovom materijalu.
Od kraja devedesetih godina prošlog veka primetno je značajno zatišje kada je reč o proizvodnji i interesovanju umetnika za staklo u našoj zemlji. Izložbe stakla su retke i ima ih malo poslednjih godina. Utoliko je veći značaj izložbe umetničkih objekata od stakla koja nam stiže iz Južne Koreje. U Muzeju će biti predstavljeno 28 radova 28 korejskih umetnika, u selekciji profesora i umetnika Sung-Won Parka sa Korejskog nacionalnog univerziteta umetnosti (Korea National University of Arts, School of Visual Arts). I sama imena radova govore o različitim inspiracijama umetnika koje se kreću od realističnih interpretacija do najapstraktnijih formi: Stolica, Mlada, Otac ili Norveško drvo III, Pogledaj me, Želja, Deo prirode, Jednostavna iluzija, Kretanje kroz kišnu izmaglicu, Ponavljanja, Pejzaž tame. Svojim kvalitetom u načinu izrade kao i estetskom dimenzijom radovi korejskih umetnika poseduju poseban kvalitet i zaslužuju naročitu pažnju kulturne javnosti u našoj prestonici.
Kako kaže i sam G. Sung – Wong Park u tekstu za katalog izložbe: «Srbija je oduvek bila glavni predstavnik kulture Balkana… svakako je za nas značajno da budemo prvi iz Azije koji će održati izložbu umetnički oblikovanog stakla. Stoga je izložba osmišljena sa željom da se predstave umetnici koji su dali najveći doprinos i ostavili najdublji trag u istoriji korejske umetnosti oblikovanja stakla. Ta istorija nije dugačka i većina predstavnika prve generacije stvaralaca tek je u svojim pedesetim godinama, međutim oni su već imali priliku da predstave svoje radove na različitim izložbama širom sveta i ostvare izuzetan razvoj… pokušavamo da ovom izložbom zakoračimo ka Balkanu gde će se ispisati nove stranice istorije Korejskog stakla.»

Organizatori:
Korejski nacionalni univerzitet umetnosti, Seul
Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu
Muzej primenjene umetnosti u Beogradu