Ципеле – традиција и мода

Ципеле – традиција и мода

Женска обућа из XIX и с почетка XX века из колекције Музеја примењене уметности у Београду

03 - 18. мај 2018.

Ципеле – традиција и мода: Женска обућа из XIX и с почетка XX века из колекције Музеја примењене уметности у Београду

Завичајни музеј Петровац на Млави

Свечано отварање: четвртак, 3. мај 2018. у 20 h

Кустос изложбе: Драгиња Маскарели, виши кустос Музеја примењене уметности у Београду

Организатори: Завичајни музеј Петровац на Млави и Музеј примењене уметности, Београд

Женска обућа сачувана у колекцији Музеја примењене уметности у Београду датира из периода од прве половине XIX века, па до наших дана. Први примерци обуће ушли су у Музеј одмах по оснивању, 1951. године, са збирком сликара и графичара Љубе Ивановића. Ова збирка од 3.116 предмета прикупљена је, највећим делом, у периоду између два светска рата и сведочи о материјалној култури на Балкану од средњег века до првих деценија XX века.

У збирци Љубе Ивановића били су сачувани искључиво традиционални типови обуће која се носила као део градске ношње у XIX веку: папуче – терлуци, местве и хамамске нануле.

Први примерци европске модне обуће откупљени су за колекцију Музеја 1957. године: чизме за шетњу из 1914–1917. године и сатенске ципеле за вече направљене око 1927. године.

Највећи део колекције, око 100 пари женске обуће из XIX и XX века, приказан је у Музеју примењене уметности 2013. године на изложби Ах, те ципеле!. Поред тога, Музеј је учестовао као партнер у међународном пројекту дигитализације модног наслеђа Europeana Fashion (2012–2015). У оквиру овог пројекта, дигитализована колекција женске обуће Музеја примењене уметности доступна је на порталу Europeana Fashion (www.europeanafashion.eu), заједно са преко 700.000 дигитализованих предмета из области моде из фондова водећих европских приватних и јавних музеја, архива и колекција.

На изложби у Завичајном музеју Петровац на Млави, Ципеле – традиција и мода, биће изложено 25 предмета, углавном женске обуће из XIX и с почетка XX века, која се чува у Музеју примењене уметности. Обућа је ношена углавном у Србији и региону тако да, сходно томе, прати процес трансформације одевања грађанске класе током XIX века, од традиционалне оријенталне ношње ка европској моди.

Фотографије са отварања изложбе