Cipele – tradicija i moda

Cipele – tradicija i moda

Ženska obuća iz XIX i s početka XX veka iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

03 - 18. maj 2018.

Cipele – tradicija i moda: Ženska obuća iz XIX i s početka XX veka iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi

Svečano otvaranje: četvrtak, 3. maj 2018. u 20 h

Kustos izložbe: Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu

Organizatori: Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi i Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Ženska obuća sačuvana u kolekciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu datira iz perioda od prve polovine XIX veka, pa do naših dana. Prvi primerci obuće ušli su u Muzej odmah po osnivanju, 1951. godine, sa zbirkom slikara i grafičara Ljube Ivanovića. Ova zbirka od 3.116 predmeta prikupljena je, najvećim delom, u periodu između dva svetska rata i svedoči o materijalnoj kulturi na Balkanu od srednjeg veka do prvih decenija XX veka.

U zbirci Ljube Ivanovića bili su sačuvani isključivo tradicionalni tipovi obuće koja se nosila kao deo gradske nošnje u XIX veku: papuče – terluci, mestve i hamamske nanule.

Prvi primerci evropske modne obuće otkupljeni su za kolekciju Muzeja 1957. godine: čizme za šetnju iz 1914–1917. godine i satenske cipele za veče napravljene oko 1927. godine.

Najveći deo kolekcije, oko 100 pari ženske obuće iz XIX i XX veka, prikazan je u Muzeju primenjene umetnosti 2013. godine na izložbi Ah, te cipele!. Pored toga, Muzej je učestovao kao partner u međunarodnom projektu digitalizacije modnog nasleđa Europeana Fashion (2012–2015). U okviru ovog projekta, digitalizovana kolekcija ženske obuće Muzeja primenjene umetnosti dostupna je na portalu Europeana Fashion (www.europeanafashion.eu), zajedno sa preko 700.000 digitalizovanih predmeta iz oblasti mode iz fondova vodećih evropskih privatnih i javnih muzeja, arhiva i kolekcija.

Na izložbi u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, Cipele – tradicija i moda, biće izloženo 25 predmeta, uglavnom ženske obuće iz XIX i s početka XX veka, koja se čuva u Muzeju primenjene umetnosti. Obuća je nošena uglavnom u Srbiji i regionu tako da, shodno tome, prati proces transformacije odevanja građanske klase tokom XIX veka, od tradicionalne orijentalne nošnje ka evropskoj modi.

Fotografije sa otvaranja izložbe