Ципеле – традиција и мода

Ципеле – традиција и мода

Женска обућа из XIX и с почетка XX века из колекције Музеја примењене уметности у Београду

Народни музеј Краљево

09. мај - 10. јун 2019.

Ципеле – традиција и мода: Женска обућа из XIX и с почетка XX века из колекције Музеја примењене уметности у Београду

Народни музеј Краљево, 9. мај – 10. јун 2019.

Свечано отварање: четвртак, 9. мај 2019. у 19 h

Кустос изложбе: Драгиња Маскарели, виши кустос Музеја примењене уметности у Београду

Организатори: Народни музеј Краљево и Музеј примењене уметности, Београд

Женска обућа сачувана у колекцији Музеја примењене уметности у Београду датира из периода од прве половине XIX века, па до наших дана. Први примерци обуће ушли су у Музеј одмах по оснивању, 1951. године, са збирком сликара и графичара Љубе Ивановића. Ова збирка од 3.116 предмета прикупљена је, највећим делом, у периоду између два светска рата и сведочи о материјалној култури на Балкану од средњег века до првих деценија XX века.

У збирци Љубе Ивановића били су сачувани искључиво традиционални типови обуће која се носила као део градске ношње у XIX веку: папуче – терлуци, местве и хамамске нануле.

Први примерци европске модне обуће откупљени су за колекцију Музеја 1957. године: чизме за шетњу из 1914–1917. године и сатенске ципеле за вече направљене око 1927. године.

Највећи део колекције, око 100 пари женске обуће из XIX и XX века, приказан је у Музеју 2013. године на изложби Ах, те ципеле!. Поред тога, Музеј је учестовао као партнер у међународном пројекту дигитализације модног наслеђа Europeana Fashion (2012–2015). У оквиру овог пројекта, дигитализована колекција женске обуће Музеја примењене уметности доступна је на порталу Europeana (www.europeana.eu), заједно преко 700.000 дигитализованих предмета из области моде из фондова водећих европских приватних и јавних музеја, архива и колекција.

На изложби Ципеле – традиција и мода, биће изложено 25 предмета, углавном женске обуће из XIX и с почетка XX века, која се чува у Музеју примењене уметности. Обућа је ношена углавном у Србији и региону тако да, сходно томе, прати процес трансформације одевања грађанске класе током XIX века, од традиционалне оријенталне ношње ка европској моди.

Фотографије са отварања изложбе