Дама и једнорог / моја прича - изложба Нене Скоко Снежане

Дама и једнорог / моја прича - изложба Нене Скоко Снежане

Салон Музеја примењене уметности

07 - 28. септембар 2017.

Свечано отварање: четвртак, 7. септембар 2017. у 19:00

Ауторка изложбе: Нена Скоко Снежана

Кустоскиња изложбе: Бојана Поповић

Ауторке текстова: Ивана Поднар и Нена Скоко Снежана

Графичко обликовање каталога, позивнице, плаката: Нена Скоко Снежана

Односи с јавношћу: Милица Цукић

Чланови Савета Салона Музеја примењене уметности: Зоран Блажина, Биљана Вукотић, Слободан Ивков, Слободан Јовановић, Радоња Лепосавић, Љиљана Милетић Абрамовић, Бојана Поповић

Дама и једнорог / моја прича

Љубав, ах та љубав. Овој великој животној и уметничкој теми посвећена је изложба Дама и једнорог / моја прича, Нене Скоко Снежане.

Љубав је била тема и њене магистарске, самосталне изложбе одржане у Музеју примењене уметности 1998. године. Своју љубавну причу са Михаилом „испричала“ је језиком савремене уметности текстила – у форми књиге као уметничког објекта –  и тако на нови начин приступила традиционалном медију таписерије. Експеримент, отвореност за ново, ангажованост и самоиспитивање сталне су карактеристике њеног рада.

Двадесетак година касније, Нена Скоко Снежана нам поново прича о љубави.

Очарана безвременом лепотом шест чувених позносредњовековних таписерија из циклуса Дама и једнорог из париског Музеја Клини, она преиспитује своја љубавна искустава „у кључу“ њихових симболичких значења. Она приказују пет чула – мириса, укуса, слуха, вида и додира, као и Дамину „једину жељу“ – жељу за спознајом љубавне истине.

На основу документарне грађе (сачуваних писама, разгледница, фотографија…) уметница преводи на текстил добијене љубавне поруке и изјаве техникама веза, штампе, тафтовања, ткања, пачворка, ручно рађеног папира, уплитањем биља, изливањем чоколаде… Тако добијене радове она групише по темама у шест просторних инсталација. Пет су посвећене једном од чула – оном које је доминирало у времену љубави, или чежње за љубављу, са конкретном особом.  Шеста инсталација, Моја једина жеља, сублимација је Нениног љубавног искуства. Загрепчанка Ивана Поднар, ауторка текста у каталогу, овако је тумачи:

„Након пет љубавних прича кроз које упознајемо различите протагонисте њезине љубави, коначно се срећемо и са сликом умјетнице. Њезино разоткривање је суптилно оголијевање у којем постепено скида слој по слој свог накита и одјеће, да би у коначници њезин лик и даље остао сакривен иза Даме. Дама је такођер мистична – дјевица која кокетира с митолошким бићем и поиграва се са забрањеним љубавима, у посљедњем призору, одјевена у најфинији брокат, узима или враћа накит у драгуљима опточен сандучић. Симболика је збуњивала стручњаке и нудила различита тумачења, од којих свако за себе тражи упоришта у сложеној композицији. Трансцендеција љубави, одрицање од чулности, одбацивање погледа чезнутљивог једнорога могуће су повезнице с посљедњим сегментом изложбе Нене Скоко, која своје јаство коначно трансцендира у Умјетности – сасвим огољена, претапа се са сликом слике једне од најтајанственијих еуропских таписерија, гдје се бришу границе ауторице и лика, субјекта и објекта, прошлости и садашњости, традиције и сувремености.“

“… То није сан!
То је истина моја, сва моја истина,
вечни закон што смрт побеђује
То је – љубав моја!
То је ризница –
неизмењиви дар теби што још давно је
принесен био …”

Рабиндранат Тагор

Избор радова

Чуло вида

детаљ

Чуло слуха

детаљ

Чуло укуса

детаљ

Чуло мириса

детаљ

Чуло додира

детаљ

Моја једина жеља

детаљ

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Веселин Милуновић