Dimenzija površine – komunikacioni dizajn u Nemačkoj

Dimenzija površine – komunikacioni dizajn u Nemačkoj

21. januar - 12. februar 2010.

Koordinator izložbe: Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju
Izložba je rezultat dugogodišnje uspešne saradnje Muzeja primenjene umetnosti i Gete instituta u Beogradu i pruža potpun i sistematičan uvid u raznovrsnu oblast dvodimenzionalne vizuelne komunikacije u Nemačkoj na početku 21. veka.
Pripremajući ovaj projekat, Gete institut i Nemački savet za dizajn angažovali su pet istaknutih nemačkih stručnjaka, iz različitih područja komunikacionog dizajna, kako bi načinili izbor relevantnih autora i najzanimljivijih radova nastalih u Nemačkoj tokom protekle decenije.

Johannes Erler (korporativni dizajn), Mike Meiré  (grafički dizajn), Joachim Sauter (dizajn digitalnih medija), Erik Spiekermann (tipografija) i Andreas Uebele (orijentacioni dizajn), kao autori izložbe, sopstvenim učešćem i izborom radova ostalih učesnika, odredili su pet osnovnih segmenata komunikacionog dizajna predstavljenih izložbom. Imajući u vidu međusobna prožimanja i uticaje, ovako definisani segmenti postavljeni su uslovno i ne odviše striktno, kao orijentiri koji doprinose preglednosti izloženog materijala.

Izložba se sastoji od 150 radova, više od 40 dizajnera i dizajn-studija i predstavlja primere dobre profesionalne prakse. Autori i organizatori izložbe ukazuju na značajno mesto koje komunikacioni dizajn ima u svakodnevnom životu omogućavajući nam da lakše organizujemo i uredimo sopstveno okruženje.

Kada je komunikacioni dizajn realizovan inventivno i svrsišodno, vizuelna ravan je potpuno usklađena sa komunikacijskom dimenzijom i tada bez napora, takoreći intuitivno, švatamo informacije koje su nam namenjene, bez nedoumica smo upućeni u pravom smeru, nalazimo ili prepoznajemo to što tražimo i stižemo kuda smo krenuli u najkraćem roku. Tako su univerzalni značaj komunikacionog dizajna i njegova integrisanost u svakodnevni život, bez obzira na različitosti nacionalnih sredina odredili koncept i formu izložbe Dimenzija površine – komunikacioni dizajn u Nemačkoj.

Zamišljena i realizovana kao putjuća, ova izložba odlikuje se neobičnom i savremenom prezentacijom, zasnovanom na specijalnim višenamenskim transportnim kutijama koje istovremeno služe i kao fleksibilni mobilijar izložbe.

U okviru projekta izložbe Dimenzija površine – komunikacioni dizajn u Nemačkoj Gete institut u Beogradu je objavio konkurs za idejno rešenje koncepta internog komunikacionog dizajna u obnovljenom prostoru Gete instituta, Knez Mihailova br. 20. Uslovi konkursa su objavljeni na web adrasi Gete instituta, a nagrađeni autori i radovi biće proglašeni na otvaranju izložbe u Muzeju primenjene umetnosti 21. 01. 2010. godine.