ДОБРОВИЋ У ДУБРОВНИКУ

ДОБРОВИЋ У ДУБРОВНИКУ

Изложба ауторских фотографија Волфганга Талера из књиге Добровић у Дубровнику

22. фебруар - 15. март 2017.

Изложба, промоција књиге, разговор

Отварање изложбе, промоција књиге Добровић у Дубровнику и разговор са ауторима Крунославом Иванишином, Волфгангом Талером и Љиљаном Благојевић.
Модератор разговора је Снежана Ристић.
Кустос изложбе: Љиљана Милетић Абрамовић, музејски саветник и в.д. директор МПУ.
Извор: Музеј примењене уметности.

Изложба Добровић у Дубровнику организована је у Музеју примењене уметности поводом обележавања 120 година од рођења и 50 година од смрти архитекте Николе Добровића (12. 2. 1897 – 11. 1. 1967), једног од најзначајнијих архитеката српске и југословенске архитектуре XX века. На изложби ће бити представљен опус Николе Добровића настао у Дубровнику у периоду 1934 –1943. Реч је о такозваном дубровачком периоду Н. Добровића, о низу објеката изграђених на дубровачкој ривијери који су означили продор модернизма у овом делу Јадранске обале. Реч је о хотелу „Гранд” на Лопуду, вили „Русалка”, вили „Адонис”, вили у Сребреном, вили „Весна” на Лопуду, вили у затону крај Дубровника, регулацији градског подручја „Плоче” и адаптацији „Дивоне” у Дубровнику.

Сама изложба базирана је на фотографијама, цртежима и документарном материјалу који је настао током рада на припреми књиге истоименог наслова Добровић у Дубровнику тима аутора, Крунослав Иванишин, Волфганг Талер (Wолфганг Тхалер) и Љиљана Благојевић, окупљених на реализацији овог важног подухвата. Конкретно, на изложби ће бити изложено 35 ауторских фотографија Волфганга Талера из књиге Добровић у Дубровнику.

Изложба и разговор о књизи су омаж, означавање и подсећање на Николу Добровића, његову личност, његово деловање и на само његово дело

Подсећање на неизмеран Добровићев допринос у формирању и утемељењу српске и југословенске модерне архитектуре као и на његов харизматични професорски утицај у формирању генерација српских архитеката.

Изложбом Добровић у Дубровнику Музеј примењене уметности најављује и овогодишњи Салон архитектуре, своју традиционалну манифестацију посвећену архитектури (од 1974), у оквиру чијег Пратећег програма ће такође бити организован посебан темат посвећен обележавању годишњица архитекте Николе Добровића.

 

 Деплијан изложбе

Овде можете преузети Добровић у Дубровнику – деплијан изложбе  (ПДФ 3.7 МБ)

Избор радова

Вила Адонис, Дубровник

(фото Волфганг Талер, 2010)

Хотел Гранд, Лопуд

(фото Волфганг Талер, 2010)

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Веселин Милуновић