DOBROVIĆ U DUBROVNIKU

DOBROVIĆ U DUBROVNIKU

Izložba autorskih fotografija Volfganga Talera iz knjige Dobrović u Dubrovniku

22. februar - 15. mart 2017.

Izložba, promocija knjige, razgovor

Otvaranje izložbe, promocija knjige Dobrović u Dubrovniku i razgovor sa autorima Krunoslavom Ivanišinom, Volfgangom Talerom i Ljiljanom Blagojević.
Moderator razgovora je Snežana Ristić.
Kustos izložbe: Ljiljana Miletić Abramović, muzejski savetnik i v.d. direktor MPU.
Izvor: Muzej primenjene umetnosti.

Izložba Dobrović u Dubrovniku organizovana je u Muzeju primenjene umetnosti povodom obeležavanja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti arhitekte Nikole Dobrovića (12. 2. 1897 – 11. 1. 1967), jednog od najznačajnijih arhitekata srpske i jugoslovenske arhitekture XX veka. Na izložbi će biti predstavljen opus Nikole Dobrovića nastao u Dubrovniku u periodu 1934 –1943. Reč je o takozvanom dubrovačkom periodu N. Dobrovića, o nizu objekata izgrađenih na dubrovačkoj rivijeri koji su označili prodor modernizma u ovom delu Jadranske obale. Reč je o hotelu „Grand” na Lopudu, vili „Rusalka”, vili „Adonis”, vili u Srebrenom, vili „Vesna” na Lopudu, vili u zatonu kraj Dubrovnika, regulaciji gradskog područja „Ploče” i adaptaciji „Divone” u Dubrovniku.

Sama izložba bazirana je na fotografijama, crtežima i dokumentarnom materijalu koji je nastao tokom rada na pripremi knjige istoimenog naslova Dobrović u Dubrovniku tima autora, Krunoslav Ivanišin, Volfgang Taler (Wolfgang Thaler) i Ljiljana Blagojević, okupljenih na realizaciji ovog važnog poduhvata. Konkretno, na izložbi će biti izloženo 35 autorskih fotografija Volfganga Talera iz knjige Dobrović u Dubrovniku.

Izložba i razgovor o knjizi su omaž, označavanje i podsećanje na Nikolu Dobrovića, njegovu ličnost, njegovo delovanje i na samo njegovo delo

Podsećanje na neizmeran Dobrovićev doprinos u formiranju i utemeljenju srpske i jugoslovenske moderne arhitekture kao i na njegov harizmatični profesorski uticaj u formiranju generacija srpskih arhitekata.

Izložbom Dobrović u Dubrovniku Muzej primenjene umetnosti najavljuje i ovogodišnji Salon arhitekture, svoju tradicionalnu manifestaciju posvećenu arhitekturi (od 1974), u okviru čijeg Pratećeg programa će takođe biti organizovan poseban temat posvećen obeležavanju godišnjica arhitekte Nikole Dobrovića.

 

 Deplijan izložbe

Ovde možete preuzeti Dobrović u Dubrovniku – deplijan izložbe  (PDF 3.7 MB)

Izbor radova

Vila Adonis, Dubrovnik

(foto Volfgang Taler, 2010)

Hotel Grand, Lopud

(foto Volfgang Taler, 2010)

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović