Dušan Janković na balu umetnika „Hiljadu i druga noć“ u Beogradu 1923. godine

Dušan Janković na balu umetnika „Hiljadu i druga noć“ u Beogradu 1923. godine

13. maj - 15. jun 2019.

Dušan Janković na balu umetnika „Hiljadu i druga noć“ u Beogradu 1923. godine

Autorka izložbe: Bojana Popović, muzejska savetnica u Odseku za savremenu primenjenu umetnost MPU

Grafičko oblikovanje deplijana, plakata i pozivnice: Dušan Tkačenko

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Prvi umetnički bal u Beogradu, Hiljadu i druga noć, održan je u hotelima Kasina i Pariz, spojenih posebnim tunelom, 16. februara 1923. godine. Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić“ ga je organizovalo u nameri da deo prihoda pripadne fondu za podizanje umetničkog paviljona. Angažovani književnici, muzičari, glumci, balerine i vizuelni umetnici su ovom događaju dali karakter avangardnog multimedijalnog spektakla kakav pre toga nije viđen u Beogradu. Među njima je bio i mladi Dušan Janković, koji je imao talenat da u svoj rad autentično i blagovremeno transponuje umetničke i intelektualne ideje koje su zaokupljale Evropu toga vremena, kao što su negrofilija, džez, kubizam, narodna umetnost, Orijent, arheološka otkrića, film, moda…

Za bal Hiljadu i druga noć, Janković je izveo projekte za opremanje enterijera male sale Kasine, nacrte za plakat, zaglavlje satiričnog lista Ponoć i crteže za dvadest i šest kostima učesnika. Posle skoro jednog stoleća, ova malopoznata remek-dela srpskog ar dekoa avangardnog izraza dostupna su posetiocima Muzeja primenjene umetnosti.

Dušan Janković

Dušan Janković (1896, Niš – 1950, Beograd) je započeo studije arhitekture na beogradskom Tehničkom fakultetu (1913), a u Parizu je pohađao inžinjersko-arhitektonsku Školu za javne radove (École des Travaux Publics, 1917–1918) i završio slikarstvo u Nacionalnoj školi dekorativnih umetnosti (École Nationale des Arts Décoratifs,1918–1921). Živeo je u Parizu (1916–1935) i u Beogradu (1935–1950).

U Parizu je Janković ostvario uspešnu karijeru baveći se opremom i ilustrovanjem knjiga, grafičkim dizajnom, oblikovanjem i dekorisanjem predmeta od porcelana i keramike, opremanjem enterijera i projektovanjem nameštaja, tekstilom, modom, grafikom i arhitekturom. Bio je saradnik izdavačkih kuća „Flamarion“ (Flammarion), „Larus“ (Larousse), „Mond Modern“ (Monde Moderne), „Karma“ (Kharma), Nacionalne manufakture porcelana u Sevru (Manufacture nationale de porcelaine de Sèvres) i fabrike porcelana Bloš i sin(ovi) (Bloch et Fils). Modom se bavio radeći za modne kuće i u okviru svog Ateljea umetničke mode „Kolet Janković“ (La Mode d’Art de l’atelieur Colette Janković, 1926/1927–1931/1932), nazvanom po imenu njegove supruge. Po Jankovićevim projektima podignuta je i opremljena vila Filipa de Faža (Philippe de Fages) u Sen Kluu (Saint Cloud, 1932–1934). Umetnik se po dolasku u Beograd posvetio uglavnom opremanju i ilustrovanju knjiga, radeći u Državnoj štampariji Kraljevine Jugoslavije (1935–1945), izdavačkom preduzeću „Novo pokolenje“ (1945–1945) i u „Jugoslovenskoj knjizi“ (1948–1950). Bio je honorarni nastavnik primenjene grafike i dekorativnog pisma na Akademiji primenjenih umetnosti (1948–1950). Kolet (Colette) Janković je u svoje ime i u ime svog pokojnog supruga poklonila zbirku od oko šest hiljada predmeta jugoslovenske narodne umetnosti Muzeju čoveka (Le Musée de l’Homme) u Parizu.

Izbor radova

Nacrt za plakat bala umetnika

Nacrt za enterijer bifea hotela Kasina

Nacrt za kostim Afrikanke

Nacrt za kostim Afrikanca

Nacrt za zaglavlje lista Ponoć, štampanom specijalno za bal

Muzeji za 10