ГАЛЕРИЈА ТРГА

ГАЛЕРИЈА ТРГА

Изложба банера, плаката и програма Опере Народног позоришта

09 - 25. септембар 2010.

Кустос изложбе: Мр Милица Цукић, музејски саветник, шеф уметничког одељења, Одсек за односе с јавношћу
У години у којој Опера Народног позоришта у Београду прославља 90 година свог постојања, Народно позориште, у Музеју примењене уметности од 9. до 25. септембра 2010. године, приређује изложбу плаката, програма и банера (фотографије Срђана Михића) оперских премијера које је од 2005. до 2010. године реализовала Издавачка деалатност ове куће у сарадњи са истакнутим ликовним уметницима и илустраторима.

На плакатима ће се наћи дела Оље Ивањицки („Слепи миш“, „Аида“), Владимира Дуњића („Дон Ђовани“), Алексе Гајића („Кармен“), Александра Луковића („Пајаци“), Бранислава Мојсиловића („Италијанка у Алжиру“), Ане Ристић Драговић („Набуко“, „Хасанагиница“), Милке Вујовић („Дон Пасквале“), Славка Крунића („Вертер“), Катарине Зарић („Моћ судбине“), Силве Вујовић („Севиљски берберин“). Банери, димензија 12 х 4 метара, који су на згради Народног позоришта, као специфичном изложбеном простору најављивали оперске премијере, забележени су на фотографијама које ће бити приказане у оквиру изложбе. Овај пројекат је остварен према идеји и у реализацији сараднице Издавачке делатности Народног позоришта Вање Косанић а дизајнерско обликовање плаката, програма и банера је урадила графички дизајнер Јелена Ратковић. На изложби ће у оквиру видео пројекције (аутор Петар Антоновић) бити приказани инсерти из наведених оперских представа.

Гордан Драговић у тексту каталога изложбе истиче: „Оно што упада у очи је аутохтоност ликовне инспирације уметника чија су дела овде изложена. Ликовни приступ одређен је личним доживљајем који има понекад веома далеке везе са опером коју представља. Да ли су те визије због тога мање истините и мање вредне? Не, напротив. Тај чисти уметнички доживљај значајно проширује тематска значења дела која представља у чему налазимо њихов дубљи смисао.“

Банери / плакати су дела мета-уметничка која говоре уметничким језиком о другој уметности, и јављају се у нашој опсервацији као есенција индивидуалног доживљаја другог уметничког дела. Његово постојање је могуће само онда када основној теми даје вредност аутентичног доживљаја. Овако посматрајући, дела изложена на овој изложби представљају интегрални део културног догађања, сведочанство које говори о другом делу али не мање и о аутору, себи, тргу, улици и времену у коме је настало.

Алекса Гајић,

КАРМЕН

Оља Ивањицки

АИДА

Славко Крунић,

ВЕРТЕР

Владимир Дуњић

ДОН ЂОВАНИ