ГЕТО: Све, све, али занат

ГЕТО: Све, све, али занат


Салон Музеја примењене уметности

08. децембар 2021. - 20. јануар 2022.

ГЕТО: Све, све, али занат

Отварање изложбе: среда, 8. децембар у 19 часова
На отварању изложбе говориће Зефирино Граси, главни и одговорни уредник „Политикиног забавника“ и глумац Тихомир Тика Станић.

Музички програм: проф. Александра Бенгин, виолончелисткиња и пијанисткиња, одржаће рецитал за виолончело  композитора Ј. С. Баха, П. Хиндемита, Ж. Ибера и Г. Касадоа.

Ауторка изложбе: Марија Ристић, историчарка уметности

Кустос-координатор изложбе: Слободан Јовановић, виши кустос МПУ

Организатор: Музеј примењене уметности

 

У оквиру Салона савремене примењене уметности, Музеј примењене уметности организује ауторски пројект Марије Ристић ГЕТО: Све, све, али занат!, тематску изложбу стваралаштва свестраног илустратора и академског сликара Бобана Савића Гета (рођен 1972. године).

Изложба ГЕТО: Све, све али занат! састоји се од око 220 радова Бобана Савића Гета. Стваралаштво које је представљено на изложби започиње од његових најранијих школских дана, преко студија на Факултету примењених уметности у Београду и првих илустрација за Политикин Забавник, да би се разгранало на разноврсне области примењених уметности, које у данашње време омогућава употреба дигиталних технологија. Изложбом се сумирају радови уметника из неколико креативних области (илустрације, стрипа, концепт-арта, карактер-дизајна, сценографије) са намером актуелизовања природе илустрације, њеног стилског језика и метода настанка.

Према речима Марије Ристић, „на Гетовим радовима ‘кичму’ ликовне структуре чини чврст, прецизан цртеж. Могло би се рећи да Гето чак и четкицама црта. Делује да ништа није препуштено случају док пажљиво води око посматрача кроз комплексну композицију непрекидно га враћајући на тежишта радње. Уколико ишта може да се приговори његовом перфекционистичком поступку, онда је то управо потреба да исконтролише сваки аспект рада, што понекад инхибира цртачку импулсивност.” И наставља: „У бити, сваки аутор могао би да се представи преко неколико гестова који репрезентују његов ликовни лајтмотив, срж и меру његовог естетског става. Вођена том идејом, ‘елементарна честица’ Гетових радова имала би изглед дупле спирале, мање и веће, које у виду два таласића извиру из исте тачке.”

Избор радова

Фотографије са отварања изложбе

Аутор фотографија: Веселин Милуновић