GLASS ART NOW

GLASS ART NOW

Изложба савременог мађарског стакла групе аутора

25. новембар - 09. децембар 2022.

GLASS ART NOW: Изложба савременог мађарског стакла групе аутора

Свечано отварање: петак, 25. новембар у 19 часова

Изложбу отварају: Биљана Јотић, в.д. директора Музеја примењене уметности, Естер Бохуш, оснивач Бохуш-Лугоши фондације и Јелена Поповић, кустоскиња Музеја примењене уметности, у присуству Првог саветника Амбасаде Мађарске, госпође Кларе Сентђерђи

Покровитељ изложбе је др Тибор Наврачић (Tibor Navracsics), министар за територијални развој Мађарске

 

Изложба савременог мађарског стакла Glass Art Now реализована је у оквиру сарадње Музеја примењене уметности (МПУ) са фондацијом Бохуш-Лугоши ( Bohus-Lugossy Foundation) из Мађарске и Мађарским културним центром из Београда. Обележавајући Међународну годину стакла, проглашену посебном резолуцијом Уједињених нација, МПУ је покренуо низ различитих програма који стављају у фокус стакло и различите аспекте стакла. Ова међународна сарадња је део пратећег програма изложбе На стакленом путу: уметност стакла у репрезентацији Србије (1850-1950), кустоскиње Биљане Црвенковић, али и ширег пројекта који МПУ реализује у сарадњи са ICOM Србија и Музејом науке и технике из Београда.

Обележавање Међународне године стакла подстакло је институције и стручњаке да кроз умрежавање и размену знања интерпретирају и представе различите контексте стакла као материјала.

Изложба Glass Art Now састоји се од 50 ауторских радова и пружа увид у савремено мађарско стакларство, са циљем да подстакне и проблематизује тренутно стање ове дисциплине која готово нестаје у Србији. Изложба нуди преглед савременог стакларства у Мађарској кроз конфронтацију различитих ауторских приступа, метода и стилова, а све у циљу презентације несагледивих могућности стакла као материјала.

Изложба Glass Art Now представља први корак у сарадњи са фондацијом Бохуш-Лугоши и Мађарским културним центром у Србији. Она отвара дијалог на тему развоја стакларства и прави је подстицај за будућу заједничку сарадњу у сваком смислу.

Изложбу су подржали:

  • Министарство спољних послова Мађарске,
  • Колегијум Хунгарикум, Београд,
  • Министарство културе и иновација Мађарске,
  • Бохуш-Лугоши Фондација,
  • Комитет Међународне године стакла (IYOG 2022),
  • Национални фонд за сарадњу Мађарске.

ИЗБОР РАДОВА

ФОТОГРАФИЈЕ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ

Ауторка фотографија: Јована Јаребица