GLASS ART NOW

GLASS ART NOW

Izložba savremenog mađarskog stakla grupe autora

25. novembar - 09. decembar 2022.

GLASS ART NOW: Izložba savremenog mađarskog stakla grupe autora

Svečano otvaranje: petak, 25. novembar u 19 časova

Izložbu otvaraju: Biljana Jotić, v.d. direktora Muzeja primenjene umetnosti, Ester Bohuš, osnivač Bohuš-Lugoši fondacije i Jelena Popović, kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti, u prisustvu Prvog savetnika Ambasade Mađarske, gospođe Klare Sentđerđi

Pokrovitelj izložbe je dr Tibor Navračić (Tibor Navracsics), ministar za teritorijalni razvoj Mađarske

 

Izložba savremenog mađarskog stakla Glass Art Now realizovana je u okviru saradnje Muzeja primenjene umetnosti (MPU) sa fondacijom Bohuš-Lugoši ( Bohus-Lugossy Foundation) iz Mađarske i Mađarskim kulturnim centrom iz Beograda. Obeležavajući Međunarodnu godinu stakla, proglašenu posebnom rezolucijom Ujedinjenih nacija, MPU je pokrenuo niz različitih programa koji stavljaju u fokus staklo i različite aspekte stakla. Ova međunarodna saradnja je deo pratećeg programa izložbe Na staklenom putu: umetnost stakla u reprezentaciji Srbije (1850-1950), kustoskinje Biljane Crvenković, ali i šireg projekta koji MPU realizuje u saradnji sa ICOM Srbija i Muzejom nauke i tehnike iz Beograda.

Obeležavanje Međunarodne godine stakla podstaklo je institucije i stručnjake da kroz umrežavanje i razmenu znanja interpretiraju i predstave različite kontekste stakla kao materijala.

Izložba Glass Art Now sastoji se od 50 autorskih radova i pruža uvid u savremeno mađarsko staklarstvo, sa ciljem da podstakne i problematizuje trenutno stanje ove discipline koja gotovo nestaje u Srbiji. Izložba nudi pregled savremenog staklarstva u Mađarskoj kroz konfrontaciju različitih autorskih pristupa, metoda i stilova, a sve u cilju prezentacije nesagledivih mogućnosti stakla kao materijala.

Izložba Glass Art Now predstavlja prvi korak u saradnji sa fondacijom Bohuš-Lugoši i Mađarskim kulturnim centrom u Srbiji. Ona otvara dijalog na temu razvoja staklarstva i pravi je podsticaj za buduću zajedničku saradnju u svakom smislu.

Izložbu su podržali:

  • Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske,
  • Kolegijum Hungarikum, Beograd,
  • Ministarstvo kulture i inovacija Mađarske,
  • Bohuš-Lugoši Fondacija,
  • Komitet Međunarodne godine stakla (IYOG 2022),
  • Nacionalni fond za saradnju Mađarske.

IZBOR RADOVA

FOTOGRAFIJE SA OTVARANJA IZLOŽBE

Autorka fotografija: Jovana Jarebica