ХАРМОНИЈА, или тежња ка њој

ХАРМОНИЈА, или тежња ка њој

42. МАЈСКА ИЗЛОЖБА

07 - 28. мај 2010.

САМОСТАЛНА ИЗЛОЖБА ДУШАНА НЕШИЋА, индустријског дизајнера
добитника Велике награде 41. Мајске изложбе – Светлост
Музеј примењене уметности, 7 – 28. мај 2010. године

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ „КРЕАТИВНА КОШНИЦА“
Личне и групне презентације уметника
Галерија ЖАД, Музеј примењене уметности

уторак 11. мај у 17 часова
Иван Р. Марковић, Еуритмија лепог и нови цитати
предавање / презентације
Осим као специфични математички и визуелно-естетски феномен у уметности, Златни пресек је могуће идентификовати и у свакодневном окружењу. Иако поседује јасно утврђене параметре по којима се математички формира овај универзални елемент лепоте заузима истакнуто место у обликовању материјалних предмета, средстава информисања, транспорта као и у скривеном непосредном односу између посматрача и анализираног предмета. Прегледом и анализом ликовних и геометријских аспеката саобраћајних знакова, облика цветова, многоструких примена спиралне форме, економско пропагандних апликација (рекламе, лого фирме…), пропорција људског тела, пропорција и размера дела ликовних и примењених уметности биће биће учињен нови корак у научном реституисању живота и дела архитекте Милутина Борисављевића и његовом шватању указане проблематике. Презентација као својеврсни омаж арх. Борисављевићу указаће на нове елементе развоја естетско-филозофске мисли и шватања феномена Златног пресека у уметности.

среда 12. мај у 18 часова
Мирјана Бајић, НОВИ ВИДОВИ ПРОГРЕСИВНОГ ДИЗАЈНА
Уводно предавање и презентација пројекта – АЛЛ ИНЦЛУСИВЕ САРАЈЕВО
(реализовано у Сарајеву, презентовано у Загребу – Друштво дизајнера Хрватске и Београду – КЦ „Град“, 2009-10)
Појам „инклузивног дизајна“ за многе на нашим просторима је потпуно нов, те је напор да се у Сарајеву уздигне пројекат «АЛЛ ИНЦЛУСИВЕ САРАЈЕВО» и то иницијативом двојца «Културанти» (дизајнери Наташа Перковић и Јосип Ловреновић) утолико значајнији. Пројекат се тихо склапао током 2008. у сарадњи са центром „Хелен Хамлyн“ Краљевске академије у Лондону и њиховим вишим истраживачем Јулиом Цассим, да би се, уз финансијску и логистичку подршку Бритиш Цоунцил/а и током 2009, реализовао током једнонедељне радионице. У процес рада су укључени Центар за самопоуздање, Либраг, Писмолик и Удружење глувих и наглувих Кантона Сарајево, мале занатске фирме, односно удружења која запошљавају и окупљају особе с посебним потребама. У пројекту су учествовали и студенти Академије ликовних умјетности у Сарајеву. Бит идеје постигнута је уз асистенцију професионалних дизајнера из региона, Велике Британије (Лаила Цассим, Бернадетте Дедденс, Геро Грундманн, Маттхеw Харрисон, Фреддие Yаунер), Босне и Херцеговине (Лејла Хоџић, Кенан Зекић), Хрватске (Сања Бенцетић) Србије (Снежана Скоко и Милутин Поповић). Створени су прототипови (расветна тела, торбе за пословне људе, чак и улична пепељара) које ће конзументи прихватити као естетски и функционално пожељне, а не искључиво из етичких мотива. Инклузија је постигнута- подстичући самопоуздање људи кроз креативни процес, уз сазнање да их едукација удружена са топлим људским контактом уводи, равноправно, у тенденције сопственог времена.

четвртак 13. мај у 18 часова
Бојан Бојанић, Орнамент ипак није злочин (…)?
предавање / презентације
Полазећи од познатог дела Адолфа Лоса са почетка 20. века „Орнамент је злочин“, у његовом догматском поимању функционализма, намера је да покажемо да он „то“ није? С обзиром да и неки српски историографи тврде, да је архитектура Академизма која и садржи орнаменте, кочила развој Модерне у Србији(?),такво мишљење би требало да преиспитамо. Естетика Академизма, са орнаментом, као једним од носећих постулата, претставља чињеницу да доктринарни функционализам са огољеним фасадним платнима, у Лосовом случају није нешто „посебно револуционарно“, (?) поготово, што се може говорити и о орнаменту у архитектури Модерне, као што су држач за заставу, округли прозор, и сличне апликације, које се понављају од зграде до зграде?

петак 14. мај од 12 до 19 часова, презентација аутора у 16.30 часова
Тамара Огњевић, ЧЕЖЊА ЗА ХАРМОНИЈОМ – Симболи и митови древног Истока као део стваралачке иницијације Јелене Жарковић, дизајнера накита
Изложба накита и презентација делатности уметника
Жад, бисери, корал, лапис лазули, кинески порцелан и племенити метали прожети филозофским и митским промишљањем о талисманско-магијској природи накита темељ су једнодневног игроказа у склопу поподневне чајанке са дизајнерком накита Јеленом Жарковић. Реч је о комплексном програму који обухвата мини-изложбу за ову прилику посебно дизајнираног накита, слајђпрезентацију претходних колекција ове оригиналне уметнице и разговор са Јеленом Жарковић, који ће водити аутор пројекта, историчарка уметности и књижевница, Тамара Огњевић. Пројект је замишљен као креирање отвореног простора за интензивну комуникацију са публиком, која ће бити у прилици да чује причу о уметничкој иницијацији и пратећим процесима на путу ка стварању уметничког дела, али и да постави читав низ питања у вези са дизајнирањем накита – једном готово неистраженом и мало познатом граном примењењне уметности на ширем простору Балкана.

субота 15. мај од 18 до 02 часа
НОЋ МУЗЕЈА
Професионални фотограф Сања Кнежевић фотографисаће посетиоце са уникатним модним детаљима (ташнама, рукавицама, шеширима, капама, марамама и др) познатих модних дизајнера Марије Тасовац, Наташе Шарић, Елеоноре Векић, Евице Милованов Пенезић, Ларисе Жупањевац Николић и др.
Рад на грнчарском точку, демонстрација и учешће публике. Радионицу воде професионални керамичари Михајло Петровић, Марица Петровић и Сања Сремац.
Дрвоарт Арт школа из Београда припрема посебан програм у коме ће ученици израђивати на лицу места предмете уметничког и употребног карактера.

уторак 18. мај у 17 часова
Биљана Јовановић, Енкаустика: античка сликарска техника сликања пчелињим воском – могућности примене у савремењ ликовној и примењеној уметности
предавање / презентација

среда 19. мај у 18 часова
Милена Зарић, Назив ЦД -Ром МАПА – Мапирање Панчева
презентација личног пројекта

четвртак 20. мај у 17 часова
Лепосава Лепа Милошевић Сибиновић, Хармонија древног материјала и савременог ликовног израза
презентације ауторског пројекта ПЕРГАМЕНТ

петак 21. мај у 18 часова
Сандра Божић, Идеални архитектонски пројекат музеј на отвореном сеоских кућа за 24 часа
презентација пројекта

субота 22. мај у 18 часова
Зорица Бајин Ђукановић, А-ЦВЕТ. Б-СВИЛА, Ц-ЛЕТО, Д-КУЛА, 12 целина, 50×70 cm колор фотографије
презентација ауторског пројекта, изложба радова

уторак 25. мај у 18 часова
Константин И. Петровић, ЛИНЕАРНИ ПРОСТОРИ – осврт на лични пројекат
видео презентација

петак 28. мај у 18 часова
Светлана Јовичић, ХАРМОНИ – ХАРМОН – ХАРМО
интерактивна певајућа силабичка вежба или игра слоговима