Izgrađeno okruženje: alternativni vodič za Japan

Izgrađeno okruženje: alternativni vodič za Japan


Gostujuća izložba

10 - 28. maj 2022.

Gostujuća izložba - Izgrađeno okruženje: alternativni vodič za Japan

Otvaranje izložbe: utorak, 10. maj 2022. u 12:00
Izložbu će otvoriti NJ.E. Gospodin Kacumata Takahiko, ambasador Japana u Republici Srbiji.
Pozdravnu reč prisutnima uputiće v.d. direktora MPU Biljana Jotić.

Koordinator izložbe: Milica Cukić, muzejska savetnica.

Organizator: Japanska fondacija i Ambasada Japana u RS.

 

Gostujućom izložbom, pod nazivom “Izgrađeno okruženje: alternativni vodič za Japan”, obeležava se poseban jubilej, 140 godina prijateljskih odnosa između Srbije i Japana. Izložba ima putujući karakter i sastoji se od fotografija, tekstova i video zapisa koji  predstavljaju  80 arhitektonskih objekata, građevinskih projekata i pejzaža,  nastalih u Japanu, u periodu od kasnog 19. veka do danas, dok geografski obuhvataju najmanje jedan objekat iz svake od 47 japanskih prefektura.

Japan je arhipelag koji se proteže od severa ka jugu. Mnogi regioni imaju punu paletu sezonskih promena, dok se cela zemlja odlikuje veoma raznolikim reljefom. Zbog toga, Japan često postaje žrtva prirodnih katastrofa kao što su zemljotresi, vulkanske erupcije, cunami i tajfuni. Shodno tome celokupna arhitektura, građevinski projekti i pejzaži u Japanu snažno odražavaju ove uslove.

Elegantan dizajn i sofisticirana tehnologija jesu primarne, ali ne i jedine osobine koje japanske građevine čine posebnim. Ova izložba ima za cilj da ih prikaže kao proizvod dijaloga između istorijske pozadine i prostornog konteksta, fokusirajući se na intrigantne zgrade, građevinske projekte i pejzaže iz perspektive izgrađenih sredina. Kakvi su se dijalozi odvijali između vremena kada je Japan ušao u modernu eru i danas nakon perioda visokog ekonomskog rasta i “finansijskog mehura”? Istoričari arhitekture, stručnjaci pejzažnog dizajna i kustosi umetnosti razmatrali su ovo pitanje iz više uglova i kreirali ovu izložbu kako bi posetiocima pružili dublje razumevanje japanske istorije, životne sredine i kulture. Ideja je bila da izložba bude alternativni vodič, za prikazivanje novih aspekata zemlje koji u prošlosti nisu bili široko predstavljeni.

Izbor radova

Onagawa Station and Yupo’po

Mt. Buko

Nagaoka City Hall Aore

The Former Kaichi School

Koyaguchi Elementary School

Art Plaza