Izložba tapiserija Olivere Ninčić

Izložba tapiserija Olivere Ninčić

03 - 26. jun 2004.

Muzej primenjene umetnosti 

Koordinator programa: Mr Bojana Popović, viši kustos

KRISTININ DAR, 1999.

MANA, 2004.

PLETKARENJE, 2004

Olivera Ninčić je renomirani stvaralac u oblasti umetnosti tapiserije, autor dve samostalne izložbe (1991. Tapiserija, Salon Muzeja primenjene umetnosti, Beograd ; 1992. Tapiserija, Galerija «Nadežda Petrović», Čačak;), i 1985. hepeninga Udovice , Muzej savremene umetnosti, Beograd . Učesnica je petnaestak grupnih izložbi umetnosti tekstila u zemlji i inostranstvu. Magistrirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1985. godine. Radi kao docent na FPU u Beogradu na Odseku za tekstil. Član je ULUPUDS-a.
Radovi koji sačinjavaju ovu izložbu prvi put se izlažu u javnosti (osim jednog rada) i predstavljaju istaraživanje odnosa materijala netipičnih za tekstil i tekstilne tehnike u širem značenju. Uvezivanje, usukavanje, smotavanje, petljanje, spetljavanje, spletkanje (vezivanje čvorova, obmotavanje konca, pravljenje petlji) je višeznačna ljudska aktivnost uvek i svagda primenjiva. Njima se može graditi kuća, karijera, društveni položaj, a može da se gradi i tekstil na originalan i jedinstven način kako to radi Olivera Ninčić.

Pojedine reči i izrazi, koji u izradi tekstila imaju značenje tehnike ili postupka rada, a u svakodnevnom govoru označavaju i druge pojmove i u asocijaciji ukazuju na poreklo iz tekstila, pokretačka su misao istaraživanja Olivere Ninčić. Upotrebljene tekstilne tehnike odomaćene su i u drugim sferama života kao praktično sredstvo i prevazilaze okvire tekstila. Koncepcija radova Olivere Ninčić upravo proizilazi iz razmišljanja o tim odnosima, dajući nam na uvid dela čija struktura, reljefnost i voluminoznost izražene ograničenim sredstvima snažno deluju na posmatrača.