КИНЕСКИ ВЕЗОВИ

КИНЕСКИ ВЕЗОВИ

24. септембар - 14. октобар 2007.

Изложба реализована у сарадњи са Кинеском амбасадом у Београду 

Координатор изложбе: Милена Витковић Жикић, музејски саветник

Од давнина је вез на свили, као карактеристична вештина део традиционалне кинеске уметности и заната. Технике веза познате су широм Кине, а најрепрезентативнији радови потичу из провинција Сужоу, Хунан, Сичуан, и Гуандонг. Вез, као део народне уметности је надахнут окружењем у коме је настао. Својом беспрекорном израдом и истанчаним осећајем за естетику, вешти мајстори превазилазе домете заната и стварају дела високе уметничке вредности.
Su вез настаје у областима провинције Јиангсу, са центром у Сужоу. Препознатљив је по прелепим мотивима, префињеном и отменом колориту, прецизној изради, разноврсности бодова, као и високој занатској вештини.

Xiang вез потиче из провинције Хунан са центром у Чангша. Тај вез се одликује ефектним коришћењем црно-беле технике: од блиставо беле до црне, са свим валерима сивих тонова. Нагласак је на контрасту светлости и сенке, тако да се постиже ефекат тродимензионалности. Композиције Xианг веза представљају уобичајене антагонистичке и комплементарне принципе јинга и јанга, празнине и пуноће, примењене и у овој техници, на исти начин као и у ликовним техникама кинеског туша и акварела.

Yue (Guangdong ili Guang) вез је специфичан за област Чаозоу. Ручни рад је веома сложен, изражајних је боја, симетричних мотива, различитих врста бода и специфичног ткања. Употреба основних боја, игра светлости и сенке подсећају на Западну уметност.

Shu (Sichuan) вез долази из Сичуан провинције, чији је центар Ченгду. Подлога за вез је сатен или бојена свила, а занатски рад је прецизан и рафиниран. Овом техником се украшавају постељина, одећа, ципеле и паравани. Осим избора мотива, уметничко-занатски квалитет зависи и од начина веза, одабира колорита и њихових комбинација. Чести мотиви су пејзажи, фигуре, животиње, цвеће и разноврсни орнаменти.
Кинеска цивилизација као једна од најстаријих чува своју традицију и културу хиљадама година, а огледа се и у развоју веза на свили, који својом високом уметничком вредношћу, богатством мотива и разноврсношћу и данас побуђује истински естетски доживљај.