Knjiga-umetnički objekat 4 / Książka artystyczna 4 / Book-Art object 4

Knjiga-umetnički objekat 4 / Książka artystyczna 4 / Book-Art object 4

“Da li se poznajemo ? / Czy my się znamy? / Do we know each other?“

10 - 27. oktobar 2020.

Knjiga-umetnički objekat 4 / Książka artystyczna 4 / Book-Art object 4“Da li se poznajemo? / Czy my się znamy? / Do we know each other?“

Autor izložbe i kataloga: Snežana Skoko

Organizatori: Punkt za umetnički eksperiment i Muzej primenjene umetnosti Beograd

Knjiga umetnički objekat 4 je međunarodna manifestacija, kvadrijenale, četvrto u nizu koju organizuje „Punkt za umetnički eksperiment“, nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda. Ovogodišnja izložba biće održana od 10 – 27. oktobra 2020. godine u Muzeju primenjene umetnosti (Galerija Žad), u Beogradu.

„Punkt za umetnički eksperiment“ je pozvao po troje umetnika iz Poljske i Srbije sa zadatkom  da budu kustosi-selektori i da odaberu i umetnike iz svojih zemalja. Gražina Brilevska (Pl), Slavomira Horažičevska (Pl), Kristina Ščepanjak (Pl), Gordana Kaljalović Odanović (Sr), Snežana Skoko (Sr) i Olivera Batajić Sretenović (Sr) izabrale su 53 umetnika koji učestvuju na ovoj izložbi. Pored glavne selekcije organizuje se prateća izložba na kojoj će se svojim radovima predstaviti  i umetnici-kustosi.

Cilj ove manifestacije je da, pre svega, promoviše i predstavi stvaralaštvo na polju Umetničke knjige u zemljama poput Poljske i Srbije, Za razliku od Srbije, gde su ovakve grupne izložbe Art Book sporadično organizovane, Poljska ima dugu i značajnu tradiciju u ovoj umetničkoj disciplini, Izložbe, Umetnička knjiga 1/2/3/4 i prateće izložbe gostujućih umetnika, imaju za cilj da predstave ovaj specifični umetnički medij novoj generaciji umetnika.

Naziv ovogodišnje izložbe je „Da li se poznajemo? “, što je ujedno bio poziv umetnicima iz Poljske da naprave radove na temu „Srbija“, kao i poziv domaćim autorima da odgovore na temu „Poljska“.

Plakat

Plakat

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Dragana Marković

Fotografije sa izložbe

Autor fotografija: Dragana Marković

Video izložbe

Punkt za umetnički eksperiment