Лампе, играчке и све остало

Лампе, играчке и све остало

Небојше Веселиновића-Ђуре

06. април - 06. мај 2004.

Кустос изложбе: Мр Бојана Поповић, виши кустос
Изложба Небојше Веселовића Ђуре од 6-27. априла 2004. године има за циљ да београдској публици представи разноврстан и целовити опус овог уметника примењене уметности који је годинама радио много, а мало излагао. Две самосталне изложбе (Галерија Атријум 1988. године и Галерија југословенске уметности 1996. године) и неколицина колективних претходиле су овој изложби у Музеју примењене уметности.

Небојша Веселиновић-Ђура (рођен 1951. године) завршио је Факултет примењених уметности у Београду – Одсек керамика. Керамика је у почетку каријере била основна преокупација уметника, када је стварао маштовите предмете( лампе, тањире, посуде) у тамно зеленој боји са црним пругама на којима су се криле животињице непознатог порекла. Затим је почео да уводи месинг, комбинујући га са тамно зеленом керамиком добијајући предемете невероватних облика и снаге. Убрзо Веселиновић истражује и друге материјале: стакло, дрво, седеф, пластику обликујући препознатљиве објекте са екстравагантним детаљима.

Како каже Драгана Палавестра у тексту каталога изложбе:»Никада нисте сигурни како ови необични предмети, комади намештаја или лампе заиста функционишу. Да ли су то предмети примењене уметности или неке хибридне приказе? Да ли се фиоке ормарића истински отварају, или имају неку другу, надреалну улогу?«

Неоспорно је да је Небојша Веселиновић Ђура мајстор свог заната, визионар и естета. Дијапазон његовог стваралаштва је огроман у коме сваки предмет постаје својеврсно високо естетизовано уметничко дело. Својом маркатном појавом, вансеријским понашањем и надасве великим талентом да све преточи у уметност. Н.В. Ђура је одавно постао легенда и заштитни знак уметничког Београда и сигурни смо да ће наши суграђани уживати у овој изложби.