Лука Тилингер: Азбучни ред

Лука Тилингер: Азбучни ред

Изложба илустрација

21. јануар - 12. фебруар 2022.

Лука Тилингер: Азбучни ред

Отварање изложбе: петак, 21. јануар у 18 часова

Организатор: Музеј примењене уметности

 

Изложба Азбучни ред представља илустрације Луке Тилингера за истоимену колекцију књига за децу у издању Службеног гласника.

Азбучни ред је 2015. године покренуо Горан Петровић, уредник прва три издања, одредивши га као нову колекцију Службеног гласника посвећену свету књига.
Тако овим дечјим романима није заједничка само форма (сви су сачињени од по тридесет поглавља за тридесет слова азбуке), већ су и тематски сродни – окренути словима, описмењавању и писмености.  Едиција Азбучни ред до сада је објавила четири наслова:

“Чудесни подвизи Азбучка Првог у тридесет слова” Дејана Алексића (2015), “Аврам, Богдан воду газе” Владиславе Војновић (2016), “Роман без ормана” Вулета Журића (2017) и “Шазбука” Радета Танасијевића (2021).

Владислава Војновић, нова уредница колекције и недавано објављене Шазбуке, пише да су слова као пахуље снега или папиларне линије на врховима наших прстију – тема је иста, али су варијације бескрајне.

И као што су писци Азбучног реда били дужни да избегну замку међусобног понављања, коју је као захтев поставила заједничка тема, тако и илустрације Луке Тилингера у свакој књизи морају изнова да оправдају простор који заузимају.

Поглед читаоца захтева да се текст разграничи од слике, па илустрација у књизи увек остаје негде „са стране” – изнад наслова, крај пасуса, у другом ступцу, на наспрамној страници, а прави простор за илустрацију је увек баш у самом тексту око когa кружи.

За илустрације истргнуте из књига важно је да, лишене контекста, изгледају помало „изгубљено“. Изложба Азбучни ред сада поново окупља такве лутајуће цртеже и учвршћује их у једном новом распореду. Они су оживљени у галеријском простору већим форматима, ширим маргинама, као и светлуцањима екрана на којима су анимирани руком Јелене Милуновић. Осокољени посебном пажњом публике, цртежи, на велику радост аутора, поново ступају у Азбучни ред.

Биографија

Лука Тилингер (1990) бави се илустрацијом, анимацијом и развојем видео игара.

Илустровао је више књига за децу, почевши од колекције Азбучни ред Службеног гласника, као и друштвену игру Overtime (Dažbog Games).
Учествовао је у изради ангажованих анимираних филмова Наш град и Наш град 2. Илустрације су му објављиване у Политикином Забавнику, излагане више пута на Златном перу и BookILL Фесту, као и на изложби „Савремени српски илустратори књига за децу“ (Бибиана, Братислава).

Завршио је основне и мастер студије на Факултету примењених уметности, у класи професора Растка Ћирића. Предаје цртање и прављење видео-игара на Факултету за дигиталну продукцију универзитета Едуконс у Сремској Каменици, у звању доцента. Рођен је и живи у Београду.

Избор радова