Luka Tilinger: Azbučni red

Luka Tilinger: Azbučni red

Izložba ilustracija

21. januar - 12. februar 2022.

Luka Tilinger: Azbučni red

Otvaranje izložbe: petak, 21. januar u 18 časova

Organizator: Muzej primenjene umetnosti

 

Izložba Azbučni red predstavlja ilustracije Luke Tilingera za istoimenu kolekciju knjiga za decu u izdanju Službenog glasnika.

Azbučni red je 2015. godine pokrenuo Goran Petrović, urednik prva tri izdanja, odredivši ga kao novu kolekciju Službenog glasnika posvećenu svetu knjiga.
Tako ovim dečjim romanima nije zajednička samo forma (svi su sačinjeni od po trideset poglavlja za trideset slova azbuke), već su i tematski srodni – okrenuti slovima, opismenjavanju i pismenosti.  Edicija Azbučni red do sada je objavila četiri naslova:

“Čudesni podvizi Azbučka Prvog u trideset slova” Dejana Aleksića (2015), “Avram, Bogdan vodu gaze” Vladislave Vojnović (2016), “Roman bez ormana” Vuleta Žurića (2017) i “Šazbuka” Radeta Tanasijevića (2021).

Vladislava Vojnović, nova urednica kolekcije i nedavano objavljene Šazbuke, piše da su slova kao pahulje snega ili papilarne linije na vrhovima naših prstiju – tema je ista, ali su varijacije beskrajne.

I kao što su pisci Azbučnog reda bili dužni da izbegnu zamku međusobnog ponavljanja, koju je kao zahtev postavila zajednička tema, tako i ilustracije Luke Tilingera u svakoj knjizi moraju iznova da opravdaju prostor koji zauzimaju.

Pogled čitaoca zahteva da se tekst razgraniči od slike, pa ilustracija u knjizi uvek ostaje negde „sa strane” – iznad naslova, kraj pasusa, u drugom stupcu, na naspramnoj stranici, a pravi prostor za ilustraciju je uvek baš u samom tekstu oko koga kruži.

Za ilustracije istrgnute iz knjiga važno je da, lišene konteksta, izgledaju pomalo „izgubljeno“. Izložba Azbučni red sada ponovo okuplja takve lutajuće crteže i učvršćuje ih u jednom novom rasporedu. Oni su oživljeni u galerijskom prostoru većim formatima, širim marginama, kao i svetlucanjima ekrana na kojima su animirani rukom Jelene Milunović. Osokoljeni posebnom pažnjom publike, crteži, na veliku radost autora, ponovo stupaju u Azbučni red.

Biografija

Luka Tilinger (1990) bavi se ilustracijom, animacijom i razvojem video igara.

Ilustrovao je više knjiga za decu, počevši od kolekcije Azbučni red Službenog glasnika, kao i društvenu igru Overtime (Dažbog Games).
Učestvovao je u izradi angažovanih animiranih filmova Naš grad Naš grad 2. Ilustracije su mu objavljivane u Politikinom Zabavniku, izlagane više puta na Zlatnom peru i BookILL Festu, kao i na izložbi „Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu“ (Bibiana, Bratislava).

Završio je osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, u klasi profesora Rastka Ćirića. Predaje crtanje i pravljenje video-igara na Fakultetu za digitalnu produkciju univerziteta Edukons u Sremskoj Kamenici, u zvanju docenta. Rođen je i živi u Beogradu.

Izbor radova